Albrecht Dürer kiállítás nyílik Kolozsváron

A reneszánsz képzőművészet egyik legnagyobb mestere, Albrecht Dürer fa- és rézmetszeteiből nyílik kiállítás csütörtökön Kolozsváron, az Etnográfiai Múzeumban. A nürnbergi, magyar származású művész eredeti metszeteiről Amand-Durand által készített 111 levonatot keddtől vasárnapig, reggel 9 és délután 5 óra között lehet megcsodálni június 7-éig a Memorandumului utca 21 szám alatti múzeumban.

Albrecht Dürer ősei a Gyula melletti Ajtósról származtak, a falu nevét mint nemesi előnevet használták („ajtós” németül Türer). Apja, Id. Albrecht Dürer 1455. március 11-én, 28 évesen érkezett Nürnbergbe. 1467-ben házasságot kötött Barbara Holperrel, 18 gyermekük született, de csak 3 fiuk érte meg a felnőttkort. Ifj. Albrecht harmadik gyermekként 1471. május 21-én látta meg a napvilágot.

Apja ötvösmester volt, és az ifjú Albrecht is kitanulta a mesterséget, ennek technikájából inspirálódött későbbi művészete. A német reneszánsz legismertebb képviselője lett hazájában és külföldön egyaránt. Műveinek legjelentősebb részét oltárképei és más vallásos témájú festményei adják, s emellett számos rézkarcot, könyvillusztrációt, portrét és önarcképet készített.

Fametszetei, mint például az Apokalipszis-sorozat (1498), még őrzik a késő gótika formai megoldásait. A 15. században virágzó német rézmetsző művészet az ő működésével érte el csúcspontját. Több mint száz rézmetszetet készített, s ezeken a szürke árnyalataival szinte festői tónusokat hozott létre.

A Kolozsváron nyíló és nyár elejéig látogatható kiállításon az eredeti metszetekkel készített levonatokat lehet megtekinteni, a teljes árú jegy 20, a kedvezményes belépő 10 lejbe kerül. A gyűjtemény a Német Kulturális Központnak és Thomas Emmerling műgyűjtőnek köszönhetően állomásozik az erdélyi nagyvárosban.

 

Albrecht Dürer: Az Apokalipszis négy lovasa. 1497-1498 Dürer: Ádám és Éva 1504 A művész édesanyja, Barbara Dürer Önarckép 13 éves korából  1484 Önarckép iringóval - Albrecht Dürer ezt valószínűleg menyasszonyának festette, az iringó ugyanis a házastársi hűség jelképe volt.  1493 Édesapja, idősebb Albrecht Dürer, aki a mai Magyarország területéről, Ajtósról vándorolt el Nürnbergbe 28 éves korában.

Kimaradt?