Szobrot állíthatnak Temesváron Beethoven első szerelmének

Temesvár történelmi belvárosának rehabilitációja során szobrokat is felállítanak a most létrehozott sétálóutcákban és felújított tereken – jelentette be keddi sajtótájékoztatóján Nicolae Robu polgármester – ezek a szobrok történelmi személyiségeket, modernkori személyiségeket ábrázolhatnak, de az is lehet hogy kortárs művészeti alkotások lesznek.

Az egyik történelmi személyiség, akinek szobrot állíthatnak a Szabadság téren, Beethoven első szerelme, Johanna von Greth lehetne, akit rövid itt-tartózkodás után a Bánság fővárosában temettek el 1823-ben. A városvezetés ki szeretné kérni a lakosság véleményét a felújított belvárosban állítandó szobrok kérdésében. A tervezőknek több javaslatot kell tenniük ezekre a szobrokra vonatkozóan, a lakosság ezek közül kiválaszthatja a kedvére valót vagy új javaslatokat tehet. Hamarosan beindul a szobrok állításával kapcsolatos lakossági konzultáció. A temesváriak a Polgármesteri Hivatal honlapja közvetítésével vagy elektronikus levélben nyilváníthatnak véleményt szoborügyben.

Szobrok (művészeti alkotások) kerülnek majd a Mercy utcába (1 db), az Eugeniu de Savoya utcába (2 drb), a Vasile Alecsandri utcába (2 drb), az Enrico Caruso utcába (1 db) és a Szabadság térre (1 db). „Már vannak javaslatok ezekre a szobrokra vonatkozóan – mondta a polgármester –, például a Szabadság térre egy XIX. századi viseletbe öltözött hölgy szobra kerülhetne, aki Ludwig van Beethoven, a nagy zeneszerző első szerelmét, Johanna von Greth úrhölgyet ábrázolná.” Nicolae Robu úgy véli, hogy ezeket a szobrokat turisták ezrei látogatnák, mert az európai városokban felállított hasonló szobrok nagyon népszerűek.

Beethoven szülővárosában, Bonnban egy estélyen ismerkedett meg az ifjú Jeanette d’Honorath-al. Szerelmük rövid ideig tartott, mert a hölgy végül Karl von Greth osztrák katonatiszt felesége lett. 1823 tavaszán az akkor már tábornoki rangban levő Karl von Greth-et kinevezték Temesvár katonai parancsnokának. Johanna von Greth alig néhány hónap múlva, 1823. november 25-én elhunyt és itt temették el a Bánság fővárosában. Beethoven első szerelmének emléktáblája a Tiszti Kaszinó épületének falán látható, mert a von Greth házaspár ebben az épületben lakott Temesvárra költözésük után.

Kimaradt?