A névtelen csillag: román nyelvű bemutató Marosvásárhelyen

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Liviu Rebreanu Társulatának következő premierje Mihail Sebastian A névtelen csillag / Steaua fără nume című színműve Erwin Şimşensohn rendezésében. A bemutató előadásra 2015. március 27-én, pénteken este 7 órától kerül sor a Nagyteremben. Az előadást magyar nyelven feliratozzák.

A szereposztás tagjai: Raluca Aprodu, Mihai Crăciun, Luchian Pantea, Roxana Marian, Costin Gavază, Dan Rădulescu, Laura Mihalache, Alexandru Pavel, Cristian Iorga, Claudiu Banciu, Larisa Dobrin, Carmen Ghiurco, Dorothea Moldovan, Alexandra Rus, Tudor Popa.

Díszlet-jelmez: Alina Herescu, zene: Vlaicu Golcea, dalszövegek: Andreea Radu,  koreográfia: Cristina Iuşan, lightdesign: Daniel Klinger.

A 2014-es UNITER Debütdíjra jelölt Erwin Şimşensohn rendező az egyik legismertebb, legtöbbet játszott román színművet, Mihail Sebastian A NÉVTELEN CSILLAG / STEAUA FĂRĂ NUME című darabját viszi színre a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban.

A romantikus vígjáték tulajdonképpen egy szerelmi történet Mona, a nagyvilági hölgy és Miroiu, a kisvárosi tanár között, akik véletlenül találkoznak egy vidéki vasútállomáson.

Marosvásárhelyen nem sokkal az 1944-es ősbemutatót követően, 1947.február 14-én mutatta be a Székely Színház a Névtelen csillagot Lantos Béla rendezésében és főszereplésével. Az akkori nagy nevek – Szabó Ernő, Kőszegi Margit, Váradi Rudolf, Szabó Ági, Bérczi Mihály és Andrási Márton – mellett Mona szerepében Izsó Johanna lépett színpadra.

 „Mihail Sebastian emberekről beszél, nem történésekről. Jellemeket alkot, viszonyokat bontakoztat ki, érzékeny pontokat érint, olyan költői nyelven szól az életről, amely feltárja az emberi lélek legrejtettebb zugait.” – állítja Erwin Şimşensohn rendező.

A NÉVTELEN CSILLAG / STEAUA FĂRĂ NUME előbemutatója 2015. március 26-án 19.00 órától lesz a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Nagytermében. Ennek az előadásnak a jegybevételét az UNITER (Romániai Színházi Szövetség) által meghirdetett Művészek a művészekért kampány számlájára utalják.

Jegyek válthatók a Kultúrpalota jegyirodájában hétköznap 12.00-17.30 között, a színházi jegypénztárban 9.00-15.00 óra között, előadások előtt egy órával a helyszínen, és a www.biletmaster.ro internetes oldalon.

Kimaradt?