Fekete Március az Erdélyi Magyar Televízióban

Az 1990-es márciusi eseményekre reflektál ezen a héten az Erdélyi Magyar Televízió több műsora. Így a Híradó egy szerdán kezdődő sorozatban a Fekete Március néven elhíresült marosvásárhelyi történésekre emlékezik, illetve csütörtök este az ugyancsak témába illő Holtpont című riportfilmet is megnézhetik a televíziónézők.

A Híradó március 18. és 21. között látható sorozatában azok a 25 évvel ezelőtti etnikai zavargások kerülnek előtérbe, amelyekre a két nemzetiség között 1990 márciusában került sor, az akkor még magyar többségű Marosvásárhelyen. Felelevenítik a több napig tartó zavargásokat, szó lesz az előzményekről, a véres összecsapás hátteréről és arról is, hogy mennyire pecsételte meg a Fekete Március Marosvásárhely, egyáltalán Erdély magyarságának életét. Történészeket, értelmiségieket és politikusokat kérdeznek annak érdekében, hogy negyedszázad távlatából minél tisztább képet kapjunk arról a véres pofonról, amelyet az egykori Titkosszolgálat emberei osztogattak – felsőbb utasításra – a marosvásárhelyi magyarságnak.

A csütörtök este 21:35-től látható Holtpont című riportfilmben többek közt Anamaria Pop, Borbély László, Domokos Géza, Gelu Voican Voiculescu, Ion Iliescu, Iosif Boda, Király Károly, Markó Béla, dr. Péter Mihály, Sebestyén Mihály, Smaranda Enache, Sütő András és Verestóy Attila emlékezik a marosvásárhelyi tragédiára. A ’90-es években készült film Barabási Győző, Béres Attila, Bodolai Gyöngyi, Bustya József, Cselényi László, Csíky Csaba, Farkas István, Ferenczi László, Kacsó Sándor, Kárp György és Killyén László munkája.

Az említett műsorok mellett március 24-én a Metszet című magazin is foglalkozik majd a Fekete Március eseményeivel.

 

Kimaradt?