Gyerekeket és kamaszokat szórakoztat ezen a héten a Figura

Kisiskolásoknak és kamaszoknak szóló előadásokat láthatnak a gyergyószentmiklósi Figura színháznál az érdeklődők ezen a héten. Az előadások a sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház produkciói.

Foltos, a torkos

Az évad utolsó mesebérletes előadását nézhetik meg az óvódások március 17-én, kedden és 18-án, szerdán délelőtt 10 órától a Figura Stúdió Színház nagytermében. Az előadásokra érvényesek a Csipike, illetve a Kukucsi bérletek. Tarbay Ede Foltos, a torkos c. bábjátékát a sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház mutatja be a gyergyói közönségnek.

Az egzotikus környezetben játszódó afrikai mese egy mindig éhes zsiráfról szól, aki hiába vágyakozik a pálmafák magasában érő banánra, rövid nyaka miatt nem érheti el azt. Egészen addig, míg barátai meg nem orrolnak rá telhetetlen bendője miatt, s nem csalják válogatott csapdákba.

Az bábelőadásra a fennmaradt helyekre jegyek válthatók a helyszínen, kezdés előtt fél órával. A jegyek ára 6 lej, a kisérők számára ingyenes.

Kire ütött ez a gyerek?

Ugyancsak március 17-én, kedden és 18-án, szerdán deli 12 óra, illetve du. 3 órától a nagyobbaknak szól Janikovszky Éva Kire ütött ez a gyerek? című kamaszmonológja, mely ugyancsak a Cimborák Bábszínház vendégjátéka.  Az előadás a tizenévesek, a kamaszok korosztályát szólítja meg, és természetesen azokat a felnőtteket is, akik még nem felejtették el, vagy fel szeretnék idézni, hogy milyen is volt kamasznak lenni. Hiánypótlónak nevezhetjük ezt az előadást, hiszen térségünkben a mesejátékokból kinőtt, de a felnőtt előadásokba még „bele nem nőtt” tizenéves gyerekeknek nem igazán készül előadás.

Janikovszky Éva művei nélkül a felnőttek talán már régen elfelejtették volna, milyen érzés gyereknek lenni. Semmi esetre sem könnyű, mert a felnőttekkel nehéz szót érteni. Mindent agyonbonyolítanak és a gyerekek idegeire mennek rengeteg fölösleges kérdésükkel. Tudjuk, hogy a kamaszkor az emberi élet legszebb, de egyik legnehezebb korszaka; sorsközösséget vállalunk a kamasz gyerekkel, akit a világ is kívülről szemlél: „Amíg kicsi voltam és okos és kedves és szép, mindig tudták, hogy kire hasonlítok (...) Amióta nagy vagyok és ütődött és nyegle és idétlen, csak ülnek és sóhajtoznak, hogy kire ütött ez a gyerek.” Az előadásban a kamasz maga is megelégeli a környezete ostoba elvárásait, és a jelent sokkal jobban el tudná képzelni, mint a jövőt – ha békén hagynák.

Az előadásra a jegyek ára 5 lej, megválthatók a helyszínen, kezdés előtt fél órával.

 

Kimaradt?