Átadták a Gyarmathy-ösztöndíjakat

Tizenkettedik alkalommal osztották ki a Gyarmathy Zsigmond ösztöndíjakat a kalotaszentkirály-zentelki kultúrotthonban, az Ady Endre Általános Iskola március 15-i ünnepségének keretében.

Lakatos András iskolaigazgató meghívására a nemzeti ünnep alkalmával megszervezett előadáson részt vett és beszédet mondott Hegedüs Csilla kulturális főtitkárhelyettes, Winkler Gyula EP-képviselő, László Attila szenátor és Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács elnöke. 

Lakatos András házigazdaként üdvözölte a jelenlevőket, a március ifjak által képviselt értékekről beszélt, és az aktuális kihívásokra reflektálva kiemelte, hogy ezek az értékek mindenkor támpontot jelentenek a fiataloknak. 

Hegedüs Csilla, az RMDSZ kulturális főtitkárhelyettese a diákok Vasvári Pálról szóló előadását méltatta, megköszönve a gyerekeknek, hogy ilyen "csodálatos módon" elevenítették fel a szabadságharc egyik hősének emlékét. Mint mondta, ebből is látszik, hogy a `48-as forradalom eszméi továbbélnek és a mai fiatalok számára is fontosak. 

Kelemen Hunor szövetségi elnök üzenetét tolmácsolva Hegedüs Csilla hangsúlyozta, hogy a Kárpát-medencében ma is szabadságharcot kell vívnia minden magyar embernek. „A testvériség, de az együttélés is arra kötelez bennünket, hogy mások érzékenységére, történelmére tekintettel legyünk. De elvárjuk azt, hogy a velünk együtt élők is tiszteljék a mi történelmünket. Ez a mi szabadságharcunk a huszonegyedik században" – mondta, emlékeztetve, hogy a magyar közösség kénytelen az utóbbi időben azzal szembesülni, hogy egyre gyakoribbak a szoborgyalázások, a próbálkozások, amelyek kulturális örökségünk megsemmisítését célozzák.

Visszatérő vendégként köszöntötte a jelenlevőket Winkler Gyula, aki régi támogatója a Gyarmathy-ösztöndíjnak, és több közös programot is kezdeményezett az Ady Endre Általános Iskolával. A jó együttműködés elismeréseként tiszteletbeli öregdiák díszoklevelet vehetett át az ünnepségen. 

Megköszönve a megtisztelő baráti gesztust, Winkler Gyula méltatta az iskola tevékenységének fontosságát. „Identitásunk többrétű, alapja a helyi identitás, a szülőföldhöz való ragaszkodás, és ennek kialakulásában az iskolának óriási szerepe van. Erre épül rá a nemzeti identitás, de meghatározza az is, hogy mely ország állampolgárai vagyunk, és az utóbbi időben az európai közösséghez való tartozás is újabb réteget von identitásunk köré. A gyökeret tehát a helyi identitás, az erdélyiség hordozza, és ehhez az iskola tud szolgáltatni szilárd alapot" – fogalmazott az EP-képviselő, hozzátéve, nagy örömmel járult hozzá a közösen indított projektekhez, mert tevékeny iskolát talált és igazi barátokra lelt itt ezen a településen. 

A Gyarmathy Zsigmond-ösztöndíjat a falu szülöttei, az Ady Endre Iskola öregdiákjai, Kiss B. Attila Liszt-díjas énekművész és Okos Márton alapították. A névadó Gyarmathy Zsigmond 1832-ben Kalotaszentkirályon született, az 1848-as forradalom idején  a harctéren szolgálta hazáját. Hazatérve feleségül vette a gyerőmonostori Hory Etelkát és együtt tevékenykedtek a kalotaszegi magyarság szolgálatában, anyagiakkal is támogatva a szegény sorsú, de tehetséges diákokat. Az 1848-as honvéd emléke előtt tisztelegve alapították meg a Gyarmathy Zsigmond-ösztöndíjat, amelyet 2004 óta minden esztendőben kiosztanak az Ady Endre Iskola diákjai között.

Kapcsolódók

Kimaradt?