Nemzeti ünnep az Erdélyi Magyar Televízióban

Március 15-én, a magyar forradalom és szabadságharc emléknapján ünnepi műsorkínálattal várja nézőit az Erdélyi Magyar Televízió. A jeles nap alkalmából élő Híradóval és területi tudósításokkal jelentkezik a csatorna, ünnepre hangol az Üzenet szeretettel, a Maros Művészegyüttes két – eseményhez illő – táncszínházi előadását is műsorra tűzik, nem utolsó sorban az immár hagyományossá vált, középiskolásoknak szervezett történelmi vetélkedőt is láthatják az ETV nézői, Forradalom utca 48. címmel.

Vasárnap este 20.00 órától a Forradalom utca 48. című, középiskolásoknak szervezett történelmi vetélkedőt láthatják az ETV nézői. Az immár harmadik alkalommal megszervezett versenyen idén a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium, a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Elméleti Líceum, a brassói Áprily Lajos Főgimnázium, az aradi Csiky Gergely Főgimnázium és a Kolozsvári Református Kollégium csapata vett részt. És, hogy ki nyerte meg a vetélkedőt, az vasárnap este kiderül.

19.00 órától élőben jelentkezik a Híradó, Bartha Emőkével. A hírösszeállításban Erdély minden pontjáról jelentkeznek a tudósítók. Beszámolnak a marosvásárhelyi Petőfi-szobornál és a Székely Vértanúk emlékművénél szervezett ünnepi eseményekről, illetve az első alkalommal kiosztott Könyv és gyertya díj átadásáról. Megmutatják a nyárádremetei Turul-szobor avatását és a bodvaji vashámorhoz is elkalauzolják a nézőket.

Ezt megelőzően 13.00 órától válogatott előadókkal és érdekes meghívottal várja nézőit Szabó Éva, az Üzenet szeretettel e heti műsorvezetője. A beszélgetőtárs ez alkalommal vitéz Benkő József történész lesz, aki többek közt 1848-1849-es műtárgyakat is gyűjt, illetve a későbbiekben hadtörténész szeretne lenni.

15.00 órától a Maros Művészegyüttes Sodrásban című kétrészes zenés-táncos előadását tűzték műsorra. Az 1848–1849-es forradalomra és szabadságharcra emlékező produkcióban magyarlapádi, pecelkai román, szászcsávási cigány, magyarózdi, vajdaszentiványi, kalotaszegi, mezőségi és rábaközi táncokat, kiskunsági körverbunkot és felvidéki tréfás verbuválást láthatnak az érdeklődők.

Délután 16.00 órai kezdettel ugyancsak a Maros Művészegyüttes előadása, a Fehérlófia című táncjáték lesz látható az Erdélyi Magyar televízióban. Az előadás koreográfiája keveri a néptánc és a kontakt tánctechnikát, követi ugyan a mese dramaturgiáját, de  táncnyelven próbálja elmesélni, közvetíteni annak mondandóját.

 

Kimaradt?