Hódít külföldön a Liza, a rókatündér

Ujj Mészáros Károly első mozifilmje, a Liza, a rókatündér című abszurd romantikus vígjáték nyerte a 35. Fantasporto nemzetközi filmfesztivál fődíját és a legjobb vizuális effektekért járó díjat a portugáliai Portóban.

A szombaton zárult mustra 35 éves történetében először nyerte magyar film a fődíjat, a Fantasporto Grand Prix-t – olvasható a Magyar Nemzeti Filmalap nemzetközi részlegeként működő Magyar Filmunió közleményében.

A rangos elismerést korábban olyan, ma világhírű filmrendezők nyerték el, mint David Cronenberg, Luc Besson, Neil Jordan, Danny Boyle, David Fincher, Alejandro González Inárritu és Guillermo del Toro.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=JALDIrbyIeA

Az első európai zsánerfilmfesztiválok között alapított Fantasporto idei versenyprogramjában 27 film indult. A Liza, a rókatündér nemzetközi premierje Portóban volt, Ujj Mészáros Károly részvételével.

A Balsai Mónika, Bede-Fazekas Szabolcs és David Sakurai főszereplésével készült alkotásnak a Grand Prix mellett a legjobb vizuális effektekért járó díjat is odaítélte a nemzetközi zsűri. A filmben látható mintegy négyszáz, digitális utómunkával készült trükk CGI supervisora Nagy Miklós volt.

A Liza, a rókatündér a filmalap 220,36 millió forintos filmgyártási támogatásával készült a Filmteam produkciójában, producere Major István. Az alkotás február 19-én került a magyar mozikba az A Company Hungary forgalmazásában.

Ujj Mészáros Károly első mozifilmjének nemzetközi fesztiválkörútja folytatódik a következő hetekben. A jövő héten Japán élvonalbeli filmünnepén, a 10. születésnapját ünneplő oszakai filmfesztiválon mutatják be. Az Osaka Grand Prix-ért és a legígéretesebb tehetség díjáért folyó rangos versenyprogramba mindössze 12 film kapott meghívást, és Ujj Mészáros Károly rendezése lesz az egyetlen európai alkotás a mezőnyben.

Az európai és az ázsiai premiert követően Dél-Amerikában, a hét végén kezdődött argentínai Pantalla Pinamar nemzetközi filmfesztiválon is bemutatkozik az abszurd romantikus vígjáték.

Kimaradt?