Turnéra indul a Codex régizene-együttes

Mint minden évben, a csíkszeredai és sepsiszentgyörgyi zenészekből álló Codex régizene együttes idén is megszervezi őszi turnéját, melynek során újabb és újabb erdélyi régizenei kéziratokkal ismerteti meg a közönséget, és a régizenei művek különféle megközelítésmódját villantja fel.

Az együttes aktuális projektjében kapcsolatokat tár fel az erdélyi és az európai zenék és táncok, illetve a népi és az udvari műfajok között.

Helyszínek és időpontok:

Csíkszereda, november 2. 19.00 Segítő Mária Római Katolikus Teológiai Líceum díszterme, Mihai Eminescu utca 3.

Sepsiszentgyörgy, november 3. 18.00 Székely Nemzeti Múzeum, Bartók Terem (az előadás része a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénynek)

Brassó, november 4. 18.00 Reménység Háza, Református Templom, Moldovei utca 2.

Bukarest, november 5. 19.00 Román Nemzeti Parasztmúzeum, Horia Bernea Stúdió, Monetăriei u. 3.

Az előadásokat táncház követi. A belépés ingyenes.codex1

Fellépők:

Művészeti vezető: Filip Ignác Csaba (furulyák, fuvolák)
Kovács László (hegedű, ének), Adorján Csaba (brácsa, kontra), Lázár Zsombor (gordonka, koboz), Szőgyör Árpád (nagybőgő, gardony), Paul Cristian (csembaló).
Meghívottak: Szabó Anikó, Szutor Péter, Virág Imola, Virág Endre (tánc)

Szervező: Georgius Egyesület, Sepsiszentgyörgy

A kulturális projektet a Nemzeti Kulturális Alap Igazgatósága támogatja.codex2

A Codex régizene együttes 1996 őszén alakult sepsiszentgyörgyi, brassói, csíkszeredai zenetanárokból. Fő céljuk a  XV-XIX. századi magyar (elsősorban erdélyi) és európai műzene megszólaltatása korhű hangszertípusokon és korhű előadási stílusban. Számos nemzetközileg elismert előadóművésztől tanultak Innsbruckban, Utrechtben, Karlsruheban, Sopronban, Szegeden, Szombathelyen, Szentendrén, Budapesten és másutt. Repertoárjukon  XVI-XX századi erdélyi és magyar zene (Reilich, Sartorius, Honterus, Kájoni kódex, Balassi dalok, Pálóczi dalok, Szentgyörgyi kézirat, Martonffy István kézirata, Rózsavölgyi, Tormássy, Bihari, Bartók művek), kelet-európai zene (Vietoris kódex, Apponyi kézirat, Lőcsei kézirat), korabarokk olasz muzsika (Castello, Cima, Frescobaldi stb.), francia, olasz és német barokk zene szerepel.{loadposition mnk}

Kimaradt?