Fotókon örökítették meg egyik legérdekesebb néphagyományunkat

A Hargita Megyei Kulturális Központ által meghirdetett, farsangi szokásokról szóló fotópályázat legsikerültebb alkotásai láthatók Marosvásárhelyen a Bernády Ház tetőtéri kiállítótermében.

A pályázatra közel négyszáz fotót küldött be 48 alkotó, azok közül válogatta ki a szakmai zsűri azt a 37-et, amelyet először Kászonaltízen mutattak be és onnan szállítottak Marosvásárhelyre. A kiállítás következő helyszíne Kolozsvár, majd Csíkszereda és Sepsiszentgyörgy, valamint azok a települések, ahol a felvételek készültek Hargita, Kovászna és Maros megyében.

A székelység gazdag farsangi világa is megérdemelné, hogy felkerüljön az UNESCO listájára – mondta a maszol.ro-nak Barabás László néprajzkutató, a zsűri tagja. Barabás úgy véli, fontos, hogy a fotósok megörökítsék ezeket a szokásokat, ahogy az is, hogy évről évre megszervezik ezeket az eseményeket. „Dicséretes, hogy megszervezik ezeket a közös farsangi búcsúztatókat, ahogy az is, hogy a bekapcsolódó falvak külön-külön otthon is megtartják, például húshagyókedden, vagy hamvazószerdán” – tette hozzá a néprajzkutató, aki Kibéden, Mezősámsondon, Mezőkölpényben, Panitban, Beresztelkén és Görgényüvegcsűrön végzett gyűjtőmunkát és mintegy 915 farsangi játékot gyűjtött össze. Ezeknek a szokásoknak mágikus, közösséget fenntartó, játékos funkciója van, és bár a pogány időkbe nyúlnak vissza gyökerei, máig eleven részét képezi az erdélyi magyarság, a székelység népi kultúrájának. 

Kimaradt?