Az Áder-házaspár megvendégelte Kányádi Sándort és nejét

Áder János magyar köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita tiszteletvacsorán látta vendégül Kányádi Sándort és feleségét, Tichy Mária Magdolnát a Kossuth-díjas erdélyi költő, író, műfordító első könyve megjelenésének 60. évfordulója alkalmából a Sándor-palotában.  A tiszteletvacsorák hagyományát Áder János azzal a szándékkal teremtette meg, hogy időről időre felhívja a figyelmet a kiemelkedő teljesítményekre, amelyek öregbítik Magyarország hírnevét - mondta az MTI-nek kedden Altorjai Anita, a Köztársasági Elnöki Hivatal sajtóigazgatója.

Tájékoztatása szerint az államfő tudósokat, művészeket, sportolókat, de Európa-bajnokságot nyert szakmunkásokat is meghívott már tiszteletvacsorára. Mások mellett Kobajasi Kenicsiro karmestert, Rubik Ernő feltalálót, Polgár Judit nemzetközi sakknagymestert, olimpiai bajnokot és Buzánszky Jenő válogatott labdarúgót, az Aranycsapat nemrég elhunyt tagját is vendégül látta már az elnök az elmúlt két és fél évben - sorolta. Ezen alkalmak során Áder János körbevezeti vendégeit a Sándor-palota történelmi termein, és megtekintik az épület teraszáról Budapest panorámáját is.

A díszvacsorákon általában a legnevesebb magyar éttermek és séfek alkotta négyfogásos menüket szolgálnak fel a vendégeknek. A felkért éttermek garanciát jelentenek arra, hogy igazán kiváló minőségű ízelítőt adjanak a magyar konyhából - mondta Altorjai Anita, hozzátéve: ez alkalommal a Gerbeaud alkotta menüt szolgálták fel a vendégeknek. A 85 éves Kányádi Sándor Kossuth-díjas költő, író, műfordító, az erdélyi magyar irodalom egyik legnagyobb alakja. Első verseskötete Virágzik a cseresznyefa címmel 1955-ben jelent meg. Életművének fontos részét képezik az esszék és műfordítások, de írt drámát és forgatókönyvet is. Több vers- és mesekötete szól a gyermekeknek, számos versét a Kaláka együttes zenésítette meg. Kányádi saját műveinek avatott előadója, több nagylemeze is megjelent. Műveit számos nyelvre lefordították, művészetéért több rangos elismerést kapott.

Kimaradt?