Oscar-gála: mégsem a Sráckor lett a legjobb film

Az utolsó pillanatig kiélezett verseny folyt a legjobb filmért járó Oscarért, a Sráckor és a Birdman csatájából végül az utóbbi került ki győztesen. Az este másik nagy nyertese A Grand Budapest Hotel volt, ami a Birdmanhez hasonlóan 4 szobrocskát vitt el, de a Whiplash is meglepően jól szerepelt – a jazz-film 3 díjjal büszkélkedhet.

A Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje) című film kapta a legjobb film díját, rendezője, a mexikói Alejandro González Inárritu pedig a legjobb rendező Oscarját is átvehette a 87. Oscar-gálán helyi idő szerint vasárnap este Los Angelesben.

Julianne Moore a Still Alice című Alzheimer-dráma főhősének megformálásáért a legjobb színésznő, Eddie Redmayne pedig A mindenség elmélete című filmben nyújtott játékáért a legjobb színész Oscar-díját vehette át.  Az 55 esztendős Moore-t idén ötödször jelölték Oscarra, de most először vehette kezébe a szobrot. A Still Alice című filmben nyelvészprofesszort alakít, aki kezdi elfelejteni a szavakat, és mikor orvoshoz fordul, kiderül, hogy Alzheimer-kórban szenved. Az azonos című könyv nyomán forgatott produkcióval Moore korábban a Golden Globe- és a BAFTA-díjat is elnyerte, valamint a hollywoodi színészcéh (SAG) is az ő alakítását tartotta a legjobbnak az idei mezőnyből.

Eddie Redmayne első Oscar-jelölését váltotta díjra. A 33 éves brit színész Stephen Hawking elméleti fizikust személyesítette meg A mindenség elméletében nagy technikai bravúrral ábrázolva a tolószékbe kényszerülő, amiotrófiás laterálszklerózisban (ALS-ben) szenvedő tudóst. Játékáért az idei díjszezonban ő is Golden Globe-, valamint BAFTA-díjban részesült.

Patricia Arquette-nek ez volt az első Oscar-jelölése. Richard Linklater 12 évig forgatott Sráckor című filmjének szereplőjeként korábban a Golden Globe- és a BAFTA-díjat is átvehette. Arquette felül hófehér, deréktól lefelé fekete ruhában lépett az Oscar-színpadra. Beszédében elakadó hangon sorolta mindazokat, akiknek köszönettel tartozik: a filmakadémiát, a többi jelöltet, a "Sráckor-beli családját". Befejezésként a nők egyenjogúságáért szállt síkra.

J. K. Simmons kapta a legjobb férfi mellékszereplő díját a Whiplash című filmben nyújtott alakításáért. A 60 éves filmsztár, akit először jelölt díjára az amerikai filmakadémia, a hófehér gyöngyökkel kivarrt ruhába öltözött Lupita Nyong'ótól vette át a díjat. Simmons a film alkotógárdájának és feleségének mondott köszönetet a színpadon és arra kérte a közönséget, hogy amíg tehetik, hívják fel a szüleiket.

Az Ida a legjobb idegen film

A Birdman amellett, hogy megkapta végül a legjobb filmért járó díjat, szobrot kapott még három kategóriában: a legjobb forgatókönyvért a mexikói-argentin író négyese, köztük a rendező, Alejandro González Iñárritu nyert elismerést, utóbbi külön rendezői díjat is hazivhetett. A kameramunkákért is járt dicséret, az operatőri díj is a Birdmané lett.

A Grand Budapest Hotel előbb a legjobb jelmeztervezés és a legjobb smink díját kapta meg, majd később tarolt a szépkategóriákban Wes Anderson filmje, meglett nekik a legjobb látvány- és díszlettervezés is. Az idei gálán két díjra is jelölt Alexandre Desplat pedig végre szoborra váltotta nyolcadik Oscar-jelölését, a 'Hotel filmzenéjéért.

Ami okozott is némi meglepetést: a legjobb idegen nyelvű film díjazottja a lengyelek Idája lett. A rendező poénosan így fogalmazott: „csináltunk egy fekete-fehér, csendes filmet, erre itt vagyunk ebben a zajos teremben, világ figyelmének közepén". Pawel Pawlekowski az este legnagyobb tapsviharát és nevetéseit kapta.

Az Oscar-gála díjazottai:

Legjobb film: Birdman
Legjobb rendező: Alejandro González Iñárritu (Birdman)
Legjobb férfi főszereplő: Eddie Redmayne (A mindenség elmélete)
Legjobb női főszereplő: Julianne Moore (Still Alice)
Legjobb férfi mellékszereplő: J.K. Simmons (Whiplash)
Legjobb női mellékszereplő: Patricia Arquette (Sráckor)
Legjobb eredeti forgatókönyv: Alejandro González Iñárritu, Nicolás Giacobone, Alexander Dinelaris, Armando Bo (Birdman)
Legjobb adaptált forgatókönyv: Graham Moore (Kódjátszma)
Legjobb operatőr: Emmanuel Lubezki (Birdman)
Legjobb vágás: Whiplash
Legjobb animációs film: Hős6os
Legjobb idegen nyelvű film: Ida (Lengyelország)
Legjobb dokumentumfilm: Citizenfour
Legjobb eredeti filmzene: Alexandre Desplat (A Grand Budapest Hotel)
Legjobb eredeti betétdal: John Legend & Common - Glory (Selma)
Legjobb látvány- és díszlettervezés: A Grand Budapest Hotel
Legjobb jelmeztervezés: A Grand Budapest Hotel
Legjobb hangkeverés: Whiplash
Legjobb hangeffektek: Amerikai mesterlövész
Legjobb vizuális effektek: Csillagok között
Legjobb smink: A Grand Budapest Hotel
Legjobb rövidfilm: The Phone Call
Legjobb animációs rövidfilm: Lakoma
Legjobb rövid dokumentumfilm: Crisis Hotline: Veterans Press 1

Kapcsolódók

Kimaradt?