Vásárhely nem közösködik; egyedül pályázik az EKF 2021 címre?

Marosvásárhely végérvényesen kiszáll abból a közös projektből, mely miszerint Sepsiszentgyörgy a Székelyföld régió nevében megpályázza az Európa Kulturális Fővárosa 2021 címet. Ezt Dorin Florea jelentette ki legutóbbi sajtótájékoztatóján, amelyről az Erdélyi Magyar Televízió számolt be Híradójában.

https://www.youtube.com/watch?v=URSVIt--I0Q

Pedig korábban, szándéknyilatkozat szintjén – több más székelyföldi város vezetője, közöttük, Ráduly Róbert, Csíkszereda, Bunta Levente, Székelyudvarhely, Mezei János, Gyergyószentmiklós, Bokor Tibor, Kézdivásárhely és Péter Ferenc, Szováta, valamint Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke és Borboly Csaba Hargita Megye Tanácsának elnöke mellett – Florea is aláírta. Akkor Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere még úgy nyilatkozott, örül annak, hogy Marosvásárhely polgármestere, Dorin Florea pozitívan válaszolt megkeresésre, „mert így lesz kerek egész ez a történet, hiszen korábban érezhetően hiányzott a marosvásárhelyi együttműködés”.

Dorin Florea mostani bejelentése szerint Marosvásárhely nem közösködik senkivel, egyedül vág neki a pályázatnak.„Komolytalanok azok a törekvések, melyek a székely zászló lengetésére fókuszálnak és nincs mögöttük semmi felmutatható lényeges törekvés.” De nem fogta magát vissza abban sem Florea, amikor a szentgyörgyieket ostorozta, úgymond, azért, mert konkrét tervek helyett néhány fotót küldtek neki, olyan helyi rendezvényekről, melyek – Florea szerint – csak a szervezők felületességét bizonyítják.

„Beszéltem a sepsiszentgyörgyiekkel. Megmondtam nekik, hogy ott azt csinálnak, amit akarnak. Én sosem mentem Sepsiszentgyörgyre, hogy tüntessek a nagyapám községének elnyomása miatt. Látniuk kellene, hogy mit ajánl a sepsiszentgyörgyi adminisztráció Romániának, Európának. Mert csak rajtuk múlik, a helyi és megyei tanácson. És akkor kérdezzék meg önmaguktól, hogy megtennének-e akár 5 lépést is velük. Ha engednék, hogy ezek az emberek biztosítsák a gyermekeik jövőjét. És nem etnikai alapon ítélkezem” – fogalmazott Florea.

Kapcsolódók

Kimaradt?