Matthias #572: különleges emlékezés az 572 évvel született Mátyás királyra

A Slam Poetry Erdély csoport – a Kolozsvár 2015 Európa Ifjúsági Fővárosa égisze alatt  – február 23-án, este 20 órától Mátyás király születésnapjának 572. évfordulóján ünnepséget szervez a király szülőháza előtt.

Az eseményen slammerek, zenészek és vizuális művészek együttesen próbálják újraértelmezni Mátyás hagyatékát mai szemmel. A produkció Mátyás király különböző aspektusait, „arcait” hivatott bemutatni és értelmezni, a történelmi adatoktól a személyét övező kultuszon át a róla keringő mesékig. Születés, nagyság, legenda, uralom, mese, történelmi hitelesség és hiteltelenség, kultúra, vallás és mítosz, hagyomány és megújulás, város és hovatartozás fogalmainak a boncolgatása 572, illetve 2015 év távlatából, Mátyás sokszínű és sokoldalú emlékezetéből kiindulva.

A projekt a következő kérdéseket járja majd körül: Ki volt Mátyás király, és mit jelenthet számunkra 2015-ben? Mi köze a fiatalságoz, és mi köze Kolozsvárhoz? Általánosabb vonatkozásban: Mi közünk a történelmünkhöz, városunk történetéhez, a hagyományhoz? Mit tanulhatunk a régiektől? Hogyan kell régi nagyjaink emléke előtt tisztelegnünk, és miért? Mire jók a legendáink és meséink, van-e valami hasznuk egyáltalán? Mit lehet mindebből megtartani és továbbvinni?

A szervezők szerettel várnak minden kedves érdeklődöt, aki jelenlétével tisztelegni szeretne az igazságos Mátyás emléke előtt. Az esemény facebook-oldala itt. 

Kimaradt?