Johannis fogja megmenteni a TVR-t a teljes csődtől?

Levélben fordult Stelian Tănase, a román közszolgálati televízió (TVR) vezérigazgatója Klaus Johannishoz, Románia állemelnökéhez az intézmény megmentése érdekében.

„Nagyon sürgős, elnök úr, hogy tekintélyét latba vetve közbenjárjon egy, a modern európai társadalomban nélkülözhetetlen intézmény megmentéséért” – írja Tănase az államfőnek. A TVR vezérigazgatója szerint a politikusok érdektelenséget mutatnak a közszolgálati televízió áldatlan állapotaival szemben, amelyek olyannyira súlyosak lettek az utóbbi időben, hogy már a jövőjét és működését veszélyeztetik.

„Azt hiszem, ez az utolsó pillanat, amikor még megmenthető a közszolgálati televízió” – állítja Stelian Tănase, aki magánlevélnek szánta ugyan az államfőhöz intézett segélykérést, de azt később a képviselőház kulturális bizottsága tagjaihoz is eljuttatta, innen szivárgott ki a sajtóba.  

Kiseperné a SRI-ügynököket az intézményből

A TVR vezetőjét ugyanakkor a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) beépített ügynökeinek jelenléte is zavarja. „Írni fogok Coldea tábornoknak (a SRI megbízott igazgatója – szerk. megj.), hogy hívja vissza a TVR alkalmazottai közé beépített ügynökeit. Tudom, hogy a törvény értelmében nem lehet leleplezni őket, de diszkréten el lehet küldeni őket nyugdíjba vagy át lehet helyezni őket máshova.”

George Maior, a SRI volt elnöke nemrég tett utalást arra, hogy a hírszerző szolgálatnak beépített ügynökei vannak a sajtóban, „akárcsak a többi demokratikus európai országban”. Ezek kiléte azonban nem fedhető fel, mert államtitok. „A Román Közszolgálati Televíziónak azonban függetlenként kell működnie” – szögezte le Stelian Tănase.

Bajban a magyar adás is

A Román Közszolgálati Televízió magyar adása nemrég ünnepelte fennállásának 45. évfordulóját, az ünneplés azonban a súlyosbodó anyagi gondok miatt egyáltalán nem volt felhőtlen. Az intézmény 2013 tavaszán közel hétszáz alkalmazottat bocsátott el, ám a remélt gazdasági talpraállás elmaradt.

„A felhalmozott adósság nem lett kisebb, a műsorgyártás jórészt megbénult, és ezen helyzeten a  2013 decemberében történt elnök-váltás sem változtatott. Továbbra sincs pénz műsorgyártásra, hol a csődeljárás beindításáról, hol a fizetésképtelenség bejelentéséről hallani. A televízióban teljes bizonytalanság uralkodik. Ez az állapot nyilván a Magyar Adásra is kihat: nevetségesen kevés pénzből próbál műsorokat gyártani a csökkentett létszámmal működő szerkesztőség, és még csak az a lehetősége sincs meg, hogy külsős bedolgozókkal pótolja a kiszállások, terepmunkák hiánya miatt keletkezett űrt” – nyilatkozta akkor Mosoni Emőke, a magyar szerkesztőség vezetője.

Debreczeni Hajnal, a Román Közszolgálati Televízió vezetőtanácsi tagja lapunk érdeklődésére elmondta, az államelnöknek nincs köze az intézményhez, a tévé fölvigyázója ugyanis gyakorlatilag a parlament szenátusi, illetve képviselői kulturális bizottsága.

Kapcsolódók

Kimaradt?