"Kulturális Csernobil': egymillió értékes könyv égett el Moszkvában

Hatalmas tűzvész pusztított a hét végén Oroszország legnagyobb egyetemi könyvtárában, az orosz tudományos akadémia társadalomtudományi információs intézetének moszkvai alapkönyvtárában.

Az intézményben több mint tízmillió könyvet és dokumentumot, köztük ritka középkori szláv szövegeket tárolnak. A katasztrófa nyomán több mint egymillió mű szenvedett valamilyen kárt, s a pusztítást jellemezve egyesek a 80-as évekbeli atomkatasztrófára utalva egyenesen „kulturális Csernobilt” emlegetnek.

A lángok péntek este csaptak fel Oroszország egyik legnagyobb könyvtárában, és szombatra az épület egy részét elpusztították. A rendkívüli ügyek minisztériuma közölte, hogy 200 tűzoltó dolgozott a lángok kioltásán. A könyveket a hőség miatt nem lehetett kivinni az épületből.

https://www.youtube.com/watch?v=SyEKwWlttMg

A tűzben az épület egyik szárnya kiégett és beszakadt a teteje. A társadalomtudományi információs intézet vezetője, Jurij Pivovarov katasztrofálisnak nevezte a tűzesetet, de azt is elmondta, hogy a károk pontos mértékét egyelőre nem tudni. Mindenesetre úgy tűnik, hogy a ritka középkori szláv dokumentumok nem sérültek meg – tette hozzá. Pivovarov szerint a könyvtár gyűjteményének csak egy kis részét digitalizálták eddig.

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség értesülései szerint a hatóságok elsősorban rövidzárlatra gyanakodnak. A tűzben senki sem sérült meg.

Kimaradt?