Fáraó-házaspár mutatkozott be Szatmárnémetiben

Szokatlan látvány fogadja azokat, akik a következő napokban a szatmárnémeti Sugár úton, a megyei múzeum környékén sétálnak. A volt pártszékház előtt - mifelénk csak képeslapokról ismert - két hatalmas szobor strázsál: az ókori Egyiptom egyik leghíresebb fáraójának, Amenhotep III-nak és Tije nevű feleségének mintegy hét-nyolc méter magas alakja.

A szobrokat más kultúrtörténeti tárgyakkal együtt a szegedi múzeum adta kölcsön pár hétre a Nagykárolyban a múlt évben szervezett afrikai vadászkiállítás anyagáért cserébe. A két szobornak már a szállítása is külön teljesítmény volt, hiszen a szokatlan nagy méret rendkívüli figyelmet és szervezést igényelt.

Gindele Róbert és Astalos Ciprian régészek, a szatmári kiállítás főszervezői szerint ez a két óriásszobor csak közönségcsalogató, ha úgy tetszik: reklám, amivel előre biztosított a siker, hiszen látogatásunk idején is többen érdeklődtek már: mikor nyitják meg az egyiptomi kiállítást, ami a maga nemében az első ilyen témájú látnivaló a Szamos-parti városban.

Február 18. már nincs messze, addig kell elrendezni, feliratozni és tárlóba helyezni a mintegy háromszáz darabot, többségükben szobrokat, ékszereket és kultikus tárgyakat, három-négyezer év kultúrájának üzenetét. Öt-hat város adta össze az anyagot, Szeged mellett Nagybánya, Kolozsvár, Zilah és Szatmárnémeti, mert mindegyiknek van valamilyen bemutatnivalója az ókori Egyiptomból.

Kimaradt?