Magyar tényfeltáró blog indul Erdélyben

Tapasztalt újságírókkal indul útjára egy tényfeltáró blog, a magyarországi Átlátszó oknyomozó újságíró portál erdélyi magyar változata.

Önmeghatározása szerint a projekt mögött álló csapat "olyan, főleg újságírókból és aktivistákból álló, nyitott társaság, melyet azok a témák érdekelnek, amelyek az erdélyi magyar és a román mainstream médiában egyáltalán nem vagy legfeljebb csak tétova próbálkozásokként jelennek meg."

Terveik szerint a közpénzek elköltését figyelik majd, közszereplők üzleti érdekeltségeinek, vagyonosodásának a vizsgálatát, a a környezetre káros, akár törvénysértő nagyberuházások tulajdonosi hátterét tárják fel. A közérdekű dokumentumok felkutatására, az adatok feldolgozására vállalkoznak, levéltári- és terepmunkára, a forrásaikkal való állandó kapcsolattartásra, háttérbeszélgetésekre vagy akár a médiában megjelent állítások valóságtartalmának ellenőrzésére.

Mint írják, bárki, aki érdeklődik a tényfeltárás iránt, csatlakozhat: "könyvtárunkat, tudásunkat, eddigi tapasztalatunkat, kapcsolatainkat minden erdélyi újságíró kolléga számára elérhetővé tesszük. Bárkinek szívesen segítünk is, ha kérdés van egy-egy bonyolultabb témával kapcsolatban." A blog pályázati pénzekből és adományokból kívánja biztosítani működését.

Kimaradt?