BAFTA-jelölések: vezet A mindenség elmélete és A Grand Budapest Hotel

A Stephen Hawkingról szóló életrajzi film, A mindenség elmélete és A Grand Budapest Hotel vezeti a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA) jelöléseit.

A Hawking-életrajz a legjobb film és a legjobb brit film díjára is esélyes, továbbá a főszerepet alakító Eddie Redmayne és az elméleti fizikus első feleségét játszó Felicity Jones is jelölést kapott, így mind a négy fontosabbnak tartott kategóriában szerepel és a többi mezőnnyel együtt összesen tíz díjat kaphat a James Marsh rendezésében forgatott alkotás - ismertette a részleteket a BBC News pénteken.

A legtöbb, tizenegy BAFTA-jelölést mégis Wes Anderson alkotása, A Grand Budapest Hotel gyűjtötte, bár ezek többsége a technikai kategóriákból származik. A legjobb rendezők között ugyanakkor Anderson és Mash is mérkőzik a Birdman alkotójával, Alejandro González Inárrituval, a Sráckort készítő Richard Linklaterrel és a Whiplash-t jegyző Damien Chazelle-vel.

A Grand Budapest Hotel sztárja, Ralph Fiennes is Redmayne kihívója lett a legjobb színész kategóriában, amelyben még Benedict Cumberbatch (Kódjátszma), Jake Gyllenhaal (Éjjeli féreg) és Michael Keaton (Birdman) neve is olvasható.

A legjobb film kategóriába A mindenség elméletén és A Grand Budapest Hotelen kívül a Birdman, a Sráckor és a Kódjátszma is bejutott. A legjobb brit filmek között pedig a '71, a Kódjátszma, a Paddington, a Büszkeség és bányászélet, A mindenség elmélete és a Scarlett Johanssonnal forgatott A feszín alatt szerepel.

A színésznők közül főszereplőként Amy Adams (Nagy szemek), Felicity Jones (A mindenség elmélete), Julianne Moore (Still Alice), Rosamund Pike (Holtodiglan) és Reese Witherspoon (Vadon) kaphat idén BAFTA díjat.

Az idegen nyelvű film díját az Ida, az Ezerízű szerelem, a Két nap, egy éjszaka, a Leviatán vagy Stephen Daldry riói nyomornegyedben játszódó Trash című drámája kaphatja.

A Paddington című családi film két kategóriában esélyes a legrangosabb brit filmdíjra: egyet az adaptált forgatókönyvéért, egyet pedig a legjobb brit filmek mezőnyben kaphat.

A brit filmakadémia szerdán a kezdő filmszínészeket elismerő kategóriában már bejelentette jelöltjeit: Jack O'Connelly (Rendíthetetlen), Gugu Mbatha-Raw (Belle), Miles Teller (Whiplash), Shailene Woodley (Csillagjainkban a hiba) és Margot Robbie (A Wall Street farkasa) kaphatja a Rising Star díjat.

A díjátadó BAFTA-gálát, amelynek házigazdája Stephen Fry lesz, február 8-án rendezik meg Londonban.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?