Ajándék-előadásokkal zárul a Játék éve Sepsiszentgyörgyön

Egyre ismertebb a sepsiszentgyörgyi színházkedvelők körében a kolozsvári Váróterem Projekt, amelyet öt évvel ezelőtt hozott létre néhány frissen végzett színészhallgató. Pár héttel ezelőtt a Borsópróba című gyerekelőadásukkal és a Bánk Bán? Jelen! című tandrámájukkal vendégszerepeltek Háromszéken. Most, a Játék éve zárásaként, újabb két izgalmas produkciót hoz el Sepsiszentgyörgyre a fiatalokból álló, innovatív színházi társulat, amelynek művészi hitvallása összecseng a Sepsiszentgyörgy Székelyföld Kulturális Fővárosa program egyik fontos célkitűzésével: hogy bevonják a fiatalokat a kulturális térbe, hogy minél aktívabban szólítsák meg a különböző korosztályokat.

„Karácsonyi várakozó időszakban vagyunk, éppen ezért Sepsiszentgyörgy önkormányzata a két meghívott előadást ajándékba ajánlja fel a nézőknek. A paraFabulák főleg az  1-6. osztályos közönségnek szólnak, így a kisdiákok  december 15-én, hétfőn délelőtt 10 órától tekintik meg a Plugor Sándor Művészeti Líceum dísztermében. Az Advertego című előadásra 11-12-es diákokat hívtunk meg a város különböző  iskoláiból, illetve a drámatagozatosokat, a sepsiszentgyörgyi színházak, táncegyüttesek munkatársait, valamint önkénteseinket és mindazokat, akik a Játék évének megszervezésében segítséget nyújtottak. Erre az előadásra december 14-én, vasárnap 18 órától kerül sor a Kamarateremben" – mondta el Barta Mónika, a Városimázs iroda vezetője. Az Advertego című előadásra az érdeklődők az ajándékjegyeket a Kulturális Szervezőirodából vehetik át, vagy telefonon foglalhatnak helyet, a 0267 312 104-es vagy a 0737 837097-es telefonszámon. A helyek száma korlátozott.

Az Advertego a bukaresti Független Színházak Országos Fesztiválján  a Színházi Konvenció Sokoldalú Felhasználásáért járó díjat kapta, ez is jelzi, hogy sokszínű, sok témát és eszköztárat felhasználó, kísérleti előadásról van szó.

Írta: Botos Bálint és a társulat, rendezte: Botos Bálint, dramaturg: Bertóti Johanna és Csuszner Ferencz, koreográfus: Sinkó Ferenc, produkciós asszisztens, zene, hang: Sipos Krisztina, fények, zene: Imecs Tamás, szereplők: Csepei Zsolt, Imecs-Magdó Levente, Molnár Bence, Sebők Maya, Simó Emese, Udvari Tímea, Vetési Nándor.

A Váróterem Projekt színházi társulat négy tagja abból a bizonyos százegy fabulából egy válogatást mutat be paraFabulák című tárgyanimációs előadásában. Az emberi tulajdonságokat képviselő állatok ezúttal tárgyak segítségével öltenek alakot, bemutatva a gyarlóság igen széles skáláját. Kegyetlenség, hiúság, demagógia, irigység, büszkeség, bosszú, torkosság, nagyravágyás – mind helyet kapnak a történetekben. Ezt a sok negatívumot nagy adag humor ellensúlyozza, illetve olyan pozitív értékek mint a segítőkészség vagy az ártatlanság. A fabulák Heltai Gáspár archaikus, ízes és ugyanakkor érthető nyelvén szólalnak meg. Az előadásban a zene kiemelt fontosságú. A paraFabulákat gyermekeknek, felnőtteknek egyaránt ajánlják.

Írta Heltai Gáspár nyomán: Bertóti Johanna és Rumi László, rendező: Rumi László, előadják: Bertóti Johanna, Csepei Zsolt, Imecs-Magdó Levente, Udvari Tímea.

 

Kimaradt?