Módosulna a kulturális bélyegilleték intézménye

Nem rendezi, hanem zavarosabbá teszi Mártán Árpád kéviselő szerint  a kultúra támogatását a szenátus által hétfőn hallgatólagosan elfogadott törvénytervezet a kulturális bélyegilleték szabályozásáról.

A tervezet szerint a kulturális termékek (könyvek, színház-, mozielőadások és koncertek stb.) ára kissé növekedni fog, de a felár nem az államkasszába kerül, hanem a művészek egyesületeihez, akik ismét az alkotói tevékenységben használják majd fel az így összegyűjtött összeget. A jogszabály most a képviselőház döntésére vár.

A kulturális bélyegilleték bevezetését valamennyi, alkotókat, művészeket tömörítő egyesület kéri: a Román Írószövetség, a Zeneszerzők és Muzikológusok Szövetsége, a Színházi Szövetség, a Képzőművészek Szövetsége, a Filmművészek Szövetsége és a Műépítészek Szövetsége.

A kezdeményezők érvelése szerint az új illeték bevezetésére feltétlenül szükség van ahhoz, hogy fenntartsák és támogassák a romániai kulturális életet. A javaslat értelmében mindössze 1 lej értékű lesz a bélyeg a szépirodalmi könyvek esetében, a mozijegyek és műsoros CD-k, DVD-k árának viszont 2%-át számolják majd fel bélyegiieték címen. A színház- és koncertjegyek árára 5 százalékos illeték kerülne az indítvány értelmében. A százalékokat a jegy ÁFA nélküli értékéből számolják ki, a bélyegekilleték ÁFA-mentes lesz.

Márton Árpád képviselő, az alsóház kulturális szakbizottságának tagja a maszol.ro-nak elmondta, jelenleg létezik már egy törvény, amely külön-külön kezeli minden egyes kulturális egység esetében a bélyegilletéket, amelynek árát a kulturális területen tevékenykedő szövetségek kapják meg.

"Néhány okos kollégám, akik szeret törvényeket gyártani – nem tudom másképp nevezni azokat, akik csak zavart okoznak a romániai törvénykezésben – kitalálta azt, hogy vezessenek be egy olyan kulturális bélyegilletéket, amit majd egységesen szabályozunk le" – fogalmazott a képviselő, aki szerint a szóban forgó törvénytervezet jelenlegi formájában zavaros, míg a jelenlegi törvényes keret "rendben van", követhető és alkalmazható.

Márton szerint a képviselőházi szavazásra váró törvénytervezet újdonsága az, hogy kulturális termékek forgalmazóinak (könyvkiadóknak, moziknak, kulturális eseményeknek helyet adó intézményeknek) előre kellene megvásárolni a bélyegeket. A képviselő szerint ez így nem megoldható, hiszen nem tudhatja előre senki, hány színházjegy kel el, vagy hány könyvet adnak el stb. Meglátása szerint ez csak zavart okoz az intézmények működtetésében, így személy szerint nem támogatja a tervezetet.

Kimaradt?