Az életről és az ételről írt könyvet Kuszálik Péter

Mörfi konyhája címmel jelent meg a Pro-Print Könyvkiadó gondozásában Kuszálik Péter huszadik kötete, amelyet a Bernády Házban maga a szerző mutatott be hétfőn az olvasóknak. Mint mondta, a kötet nem szakácskönyv, nem étkezési tanácsadó és nem is gasztro-enciklopédia.

A szerző huszadik kötete a huszadik Marosvásárhelyi Könyvvásárra jelent meg – mondta a könyvbemutatón Kuszálik Péter, hangsúlyozva, hogy kötetét másolhatják, terjeszthetik, de azt az egyet nem szeretné, ha opera készülne belőle. A Mörfi szakácskönyve a címe ellenére nem szakácskönyv, tanácsokat sem osztogat, inkább morfondírozásokat és emlékeket tartalmaz az életről és az ételről. Mint jelzi, „előnye, hogy nem terheli a gyomrot, hátránya, hogy zsírégetésre nem alkalmas”. Kávé, tea, vagy bor mellé fogyasztható, vagy akár csak magára, a káros következményektől nem kell tartani, azok ugyanis nincsenek.

A könyvbemutatón a szerző saját maga ismertette a kötetet, illetve annak előzményeit, kitérve a cím magyarázatára is. „A magyar ember imád enni, ha van étel előtte, akkor csendben ül” – mondta. Amit az is bizonyít szerinte, hogy az evésre a magyar nyelvben nagyon sok kifejezés létezik: eszik, zabál, csipeget, tankol, majszol, tömi magát, táplálkozik, falatozik, fal – hogy csak a legismertebbeket említsük. Ugyanakkor a mértékletesség-mértéktelenség kérdésére is kitért a szerző, arra, hogy nagyon sok betegség megelőzhető lenne az ésszerű táplálkozással.

Szó esik a kötetben azokról az irányzatokról is, amelyek az evést és a főzést követik. Egyesek szerint a teljesen nyers ételek az egészségesek, míg mások a húsmentes táplálkozásra esküsznek, mások az alapanyagok megválogatásával vagy elkészítésével próbálnak újítani.

Diákkori utazásokról, „túlélésról”, hamis húslevesről és hamis velőről, a ’89-es rendszerváltást követő idők táplálkozási szokásairól is ír a szerző, aki tallózik Radvánszky báró könyvéből is. Ktér a Flekkenburg megnevezésre, Marosvásárhely gúnynevére is, amit állítólag azért kapott a város, mert lakói jobban szeretik a roston sült disznóhúst, mint a művelődést.

Ha ízlett kínáljon meg vele mást is! – figyelmeztet a szerző, akinek a használati utasítása szerint folyamatosan kell olvasni a könyvet, ahogy a menüt szokás, az előételtől az utóitalig.

 

Kimaradt?