Magyar verset is visz a magyar robotkutya a Holdra

A Google Lunar XPRIZE nevű nemzetközi verseny résztvevőinek egy önműködő űreszközt kell eljuttatniuk a Holdra magánerőből. Összesen 33 csapat adta be 2010. december 31-éig a pályázatát, de végül 29 hivatalos induló maradt versenyben, ebbe bekerült a magyar Dr. Pacher Tibor fizikus is, aki Pulinak nevezte el a robotot, amely majd jövő év végén remények szerint leszáll a Holdra.  Jelenleg 18 csapat van versenyben, a világ minden részéről. Ha a magyar csapatnak sikerül véghezvinni elképzelését, akkor mi leszünk a negyedik nemzet, aki Holdat ér.

A holdjáró eszköz a Puli nevet kapta, nem véletlenül: „magyar”, némileg hasonlít egy kutyára, és nagyon okos. Ha feljut a Holdra, onnan HD felbontású videókat, meg más fontos adatot küld majd a Földre. De vinni is fog valamit: egy magyar verset, amely örök időkig ott marad a Holdon.

A Kultúrpart portál körkérdést indított el annak a versenk a kiválasztására, amely felkerül majd égi kísérőnkre. „Ady vagy Petőfi? Faludy vagy Pilinszky? Weöres vagy Radnóti? Esetleg valamelyik kortárs költőnk verse utazzon a Holdra? Most itt a lehetőség, hogy mindenki maga döntse el: melyik magyar verset helyezzük el a Holdon örök mementóként!

No de melyik legyen ez a vers? Minket érdekel a véleményed! Küldj egy olyan, max. 12 soros, eredetileg is magyar verset vagy versrészletet a cím és a szerző megjelölésével a puli@kulturpart.hu-ra, amelynek stílusa, hangulata, értelme, ritmusa, vagy bármilyen más jellemzője alapján úgy véled, helye lenne a Holdon. A beküldött versek közül a szakmai zsűri kiválasztja a „legholdravalóbb” 15-öt, végül a közönség eldönti, hogy melyik magyar vers utazzon.” – írja a kultúrpart.hu, amely értékes díjakat is ígér a nyertes vers beküldőjének.

A zsűri összetétele:

Dr. Pacher Tibor fizikus, a Puli gazdája

Molnár Piroska Kossuth-díjas színművész

Turi Tímea költő

Fehér Renátó költő

Dr. Tarján Tamás irodalomtörténész

Beküldési határidő: 2015. január 1.

Eredményhirdetés: 2015 január 22. 

Kimaradt?