Először szerveznek Magyar Filmnapokat Temesváron

Első alkalommal kerülnek megrendezésre november 27 és 30 között a Temesvári Magyar Filmnapok, a Temes megyei Bánsági Közösségért Egyesület, a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet és a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház társszervezésében.

A kortárs magyar művészetek palettáján a film kiemelt helyet foglal el. Az utóbbi néhány évtizedben egyre hangsúlyosabbá váló magyar film jelenség, sokszor az európai vagy amerikai trendek ellenében, egy olyan kísérletező, újító, de helyenként mégis nosztalgikus vagy éppen önreflexív irányt követ, amely minden kétséget kizáróan figyelemre méltó.

A hosszú-hétvégés rendezvénysorozat keretén belül öt nagyjátékfilmere, több animációs és rövidfilmes válogatásra, egy koncertre, egy slam poetry estre valamint gasztronómiai- és borbemutatóra várják az érdeklődőket a Csiky Gergely Állami Magyar Színház Stúdiójába – írják a szervezők a maszol.ro-hoz eljuttatott közleményükben.

A szervezők az utóbbi évek legjobbnak ítélt filmes alkotásai közül igyekeztek összeválogatni néhányat, Dettre Gábor Antigonéjától, mely különleges látványvilágával jócskán megosztotta a filmes szakmát, egészen Pálfi György híres Final cut című filmjéig, amely megjelenése óta osztatlan sikernek örvend világszerte. Az egész estés filmek mellett a 2013 és 2014-es évek legjobbnak ítélt rövid- és dokumentumfilmjeit is megtekinthetik az érdeklődők, a Duna Műhely, a Filmtett, a Mediawave és az Alter-Native filmfesztiválok besorolása alapján.

A kortárs magyar művészetek egyik legmegosztóbb jelensége az utóbbi néhány évben „irodalmi műfajjá” kikiáltott slam poetry. Az eredetileg Amerikából származó szabad-verselés művészete leginkább az egyetemi városokban aratott sikert, de képviselőit már nemzetközileg is elismerik. A kolozsvári slam poetry, valamint a Slam Poetry Erdély eddigi nyerteseit is láthatják, hallhatják majd a filmnapok keretén belül, ahol megmutatják, hogy a jó költő nem csak írni, de előadni is tud.

Bizonyára sokan hallottak már a temesvári Még 5 perc zenekarról. A már több nemzetközi és országos fesztiválon is fellépett magyar zenekar 2010-ben alakult Temesváron. A hat tagú formáció kezdetben feldolgozásokat, majd saját számokat játszott, akusztikus, illetve elektronikus formában egyaránt. Felléptek már a Kistehén Tánczenekar előzenekarjaként, zenéltek jótékonysági eseményeken, és több zenei fesztiválon is.  Stílusukban a klasszikus rock, a pop rock, az alternatív rock, a blues rock, és hard rock-ra jellemző hangzások keverednek. Jelenleg az első albumukon dolgoznak.

November utolsó hétvégéjén nem csak a kortárs filmművészet, de a mindenkori magyar kultúra előtt tisztelegnek az esemény szervezői, remélve, hogy ezzel olyan hagyományt sikerül teremteni, mely évek során talán önálló, nagyszabású filmes fesztivállá nőheti ki magát.

A rendezvényen való részvétel ingyenes. 

Kimaradt?