Alkotások korlátok nélkül: Magyarosi Zsuzsa portrékiállítása

Magyarosi Zsuzsa portrékiállításának adott helyet Marosvásárhelyen a G.Café. Az Artecotur Egyesület jóvoltából létrejött tárlaton a mozgáskorlátozott lány hírességekről, vagy kevésbé ismert személyekről készített grafikái, szénrajzai láthatók egy hónapon keresztül a kultúrkocsma falain.

„Annyira tökéletes technikával dolgozik, hogy nem akartam elhinni, hogy mindezt ő csinálja” – mondta Vajda György a kiállítás megnyitóján. Az Artecotur Egyesület elnöke azt is hozzátette, hogy Magyarosi Zsuzsa, bár nagyon tehetséges, a Művészeti Líceumba azért nem vették fel, mert különleges bánásmódot igényel, arra pedig egy „normál” iskolában nincs lehetőség.

A huszonéves lány kerekesszékben ül, lehetőségei korlátozottak, ám ennek ellenére képes volt felvenni a harcot, nem csak saját fizikai korlátaival, de azokkal is, akik azt mondták, hogy nem érdemes – mondta Csata Éva pszichológus a megnyitón. „Az alkotónak visszajelzések nélkül nagyon nehéz alkotnia. Egyedül van. Sokszor önmagában toporog. A visszajelzés kilendíti – legyen az negatív vagy pozitív. Harcra készteti, önmaga és korlátai legyőzésére” – mondta a szakember.

Vajda György elmondta, hat portrét rendelt Zsuzsától, azért, hogy ösztönözze, alkotásra bírja a lányt, arra bátorítsa, hogy ne adja fel, merjen bátran kiállni magáért. Az újságíró a mozgássérülteket tömörítő HIFA egyesület többi tagját is arra biztatta, vállalják adottságaikat, ha valamiben tehetségesek, ha képességet éreznek önmagukban, akkor ne fojtsák azt el, merjenek kibontakozni, alkossanak, fessenek, rajzoljanak, zenéljenek, vagy írjanak verset.

A kiállítás művészi értékéről Gheorghe Mureșan képzőművész osztotta meg gondolatait a jelenlevőkkel.

Kimaradt?