Román rendezőnő drámája a budapesti Trafóban

A dramAcum társulat, Gianina Cărbunariu rendezésében mutatja be NYOMTATOTT NAGYBETŰ (Az archívum színrevitele) című előadását november 18-án a Trafóban.

1981-ben egy őszi reggelen falfirkák jelentek meg Botoșani-ban. „Többet nem viseljük el az igazságtalanságot ebben az országban!” vagy „Szabadság! Követeljük az emberi jogok tiszteletben tartását!” – szóltak a krétával írt mondatok.

A román titkosszolgálat hosszú és alapos munkával kiderítette, hogy a dolog mögött egy mindössze 16 éves középiskolás fiú áll, Mugur Călinescu. Még meglepőbb volt, hogy a tette nemcsak ártatlan diákcsíny volt, de átgondolt forradalmi akció is, amivel tágabb közönséget szándékozott elérni. Persze semmi esélye nem volt az egyik leghathatósabb titkosszolgálattal szemben. Gianina Cărbunariu ennek a fiatal hősnek a történetét meséli el, akit egyenként hagynak el az ismerősei, mivel megfenyegeti őket a Securitate, és akinek az élete nem is fejeződhet be másként, mint tragikusan.

Gianina Cărbunariu neve Magyarországon a 20/20 című előadása kapcsán ismert, ami a marosvásárhelyi fekete tavaszról szól.

A Nyitrai Nemzetközi Színházi Fesztivál (Divádelná Nitra) hat társulatot kért fel a kelet-európai blokkból arra, hogy a Párhuzamos életek — a 20. század a Titkosrendőrség szemével című projekt részeként egy-egy dokumentumszínházi előadást készítsenek, ennek a keretében készült a jelen darab is. (Magyarországról a Szputnyik Hajózási Társaság vett részt a projektben Reflex című produkciójukkal.)

Az előadás előtt 18.30-tól Tompa Andrea színikritikus beszélget Stefano Bottoni történésszel a román állambiztonság levéltáraiban folyó munkáról, arról, hogy milyen múltfeldolgozás folyik Romániában, mi hozzáférhető és mi nem. Mit csinálnak az egykori ügynökök és milyen tévképzetek, mitológiák élnek a társadalomban a Szekuritátéval kapcsolatban. Szó lesz majd Szilágyi Domokos ügynökmúltjáról is, melyet Stefano Bottoni tárt fel.

Az előadás után szintén Tompa Andrea beszélget Gianina Cărbunariu rendezővel - írja a kultúrpart.hu.

Kimaradt?