Csíkszentgyörgyön és Csíkcsicsóban A sóvidéki kalapács

A sóvidéki kalapács című műsorát mutatja be a Hargita Együttes november 21-én, pénteken Csíkszentgyörgyön, majd november 23-án, vasárnap Csíkcsicsóban. A társulat mindkét település művelődési házában este 7 órakor lép színpadra.

A vidámságában is komoly táncjátékhoz Boka Gábor rendező ismét egy Petőfi Sándor műből merített ihletet. A sóvidéki kalapács úgy parafrazálja nemzeti költőnk A helység kalapácsa című művét, hogy közben konkrétan is megvillantja azt (színház a színházban).

Boka Gábor forgatókönyve a hasonlóságok és különbségek játékából építkezik. Sorban jelennek meg a különböző párhuzamok: falubeliek-tanyaiak, vidékiek-városiak (vándorszínészek), civilek-karhatalom. Mindvégig a különbözőségből fakadó feszültségek kapnak lángra és oldódnak fel, különleges helyzetek alakulnak ki, végül mindekit összefogásra sarkall a közös ellenség.

Az előadás Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Kulturális Központ közös programjának, a Néptánc Hargita Megyének égisze alatt zajlik le, a helyi polgármesteri hivatalok együttműködésével.

 

Kimaradt?