Magyar film nyerte a nemzetközi honvédelmi filmfesztivált

November közepén huszonnegyedik alkalommal rendezték meg Olaszországban az egyenruhás filmkészítők szakmai találkozóját, a Nemzetközi Védelmi Filmfesztivált a Róma melletti Bracciano városkában. A történelmi filmek kategóriájában első helyezést nyert a Kereszthegy című film.

Leonardi Tiberi, a nemzetközi zsűri elnöke a Honvédelem.hu-nak elmondta, a magyar film rendkívül szoros mezőnyben érdemelte ki a zsűri elismerését. Kiemelte a magas színvonalú rendezést, a kiemelkedő képi világot, valamint a háromdimenziós animáció tökéletes alkalmazását.

Az elismerést Wonke Rezső stúdióvezető, a film vezető rendezője vette át. A magyar küldöttség tagja volt Zsalakó István kommunikációs ágazati igazgató, a film produkciós vezetője, Wonke Rezső stúdióvezető és Blénesi Csaba operatőr. A fesztivál megnyitó ünnepségén részt vett Tilaji Sándor alezredes, hazánk római katonai attaséja is.

Magyarország a HM Zrínyi Nonprofit Kft. Katonai Filmstúdió produkciójában készült Kereszthegy című alkotással nevezett. A film, amely a második világháborúban hősiesen helytállt magyar királyi 65. székely honvéd határvadászcsoport történetét dolgozza fel, a HM Zrínyi Nonprofit Kft., a HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály és a Magyar Művészeti Akadémia együttműködésében valósult meg. A történet kutatója, írója és társrendezője Nagy József történész, forgatókönyvírója és társrendezője Bárány Krisztián történész-újságíró, vezető rendezője Wonke Rezső volt.

A film díszbemutatóját tavasszal tartották az Uránia Nemzeti Filmszínházban és több erdélyi helyszínen, a Magyar Televízió szeptemberben tűzte műsorára. A Kereszthegy korábban a Varsóban megrendezett V. Nemzetközi Történelmi és Katonai Filmfesztiválon nyert különdíjat.

A Bracciano középkori várában, a történelmi levéltárban november 10. és 16. között négy kontinens 19 országának 55 alkotását mutatták be. A fesztivál fődíját ezúttal a kínai katonai filmesek vehették át Őrszem a szélben című alkotásukért.

Kimaradt?