Két színház tűzi műsorára a fiatal drámaírók legjobb alkotásait

A sikeres drámapályázatról és azok nyerteseiről tartott sajtótájékoztatót péntek délben a Művészeti Egyetemen Kós Anna dékán, valamint a pályázat kezdeményezői, a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház és a nagyváradi Szigligeti Színház képviselői, Nagy Pál és Czvikker Katalin.

Örömhírnek nevezte az eseményt Kós Anna, aki a sajtótájékoztatón előbb elmondta véleményét az újságírókról, akik szerinte többnyire csak a botrányt keresik, a cirkuszt és nem szívesen írnak a pozitív eredményekről, sikerekről. Ennek ellenére mégis örömhírről számol be – hangsúlyozta, hiszen fiatal drámaírók részére meghirdetett drámapályázat sikeresnek bizonyult, a három kategóriában 152 pályázat érkezett, amelyek közül a legjobbakat a Tomcsa Sándor Színház és a Szigligeti Színház fogja műsorra tűzni a következő évadban a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen hallgatóinak közreműködésével.

A pályázat előéletéről Nagy Pál számolt be, aki felidézte, hogy 2011-ben a székelyudvarhelyi színház kezdőknek hirdetett hasonló pályázatot, ami nagyon sikeres volt, és aminek a legeredményesebb darabjait egy kortárs dráma kötetben is kiadták. Tehát a kezdeményezésnek, úgy tűnik, van jövője, vonta le a következtetést Nagy Pál, hozzátéve, hogy a mostani nyertesek drámáit is szeretnék kötetben megjelentetni.

Az idén januárban meghirdetett pályázatra a Debüt, a dráMaíró és a dramAutor kategóriákban lehetett jelentkezni. A zsűrinek nem volt könnyű a dolga, hiszen 152 pályamunkáról kellett döntést hoznia. Demeter Kata, a zsűri tagja elmondta, első olvasásra a beküldött írásoknak az egyharmada kiesett, utána következett még egyharmad, ami nem volt annyira jó, és a fennmaradó egyharmadból választották ki a legkiemelkedőbbeket.

A Debüt pályázatra 82 olyan szerző jelentkezett, akinek művei eddig nem kerültek bemutatásra, vagy kiadásra. A nyertes Szíjártó Tímea-Aletta Az eset című munkája.

A dráMA pályázatra 35 pályamű érkezett. A díjazott Szmodis Jenő: Ultimátum című drámája.

A dramAutor pályázatra 35 még meg nem jelent és bemutatásra nem került román nyelvű munkát küldtek be, amelyek közül Lauențiu Budău Apocalipsa vine de pe facebook című műve nyerte el a zsűri tetszését.

A pályázat nyertesei bele is egyeztek már abba, hogy kötetben jelenjenek meg alkotásaik, a román nyelvű darab szerzője abba, hogy alkotását magyarra fordítsák és úgy közöljék azt. A Játéktér című szaklap is érdeklődött már a nyertes drámák iránt, az első két nyertes szöveget közölné – számolt be Nagy Pál.

Kimaradt?