Váradon megnyílt az Illyés Gyula Könyvesbolt

Ismét magyar könyvesboltot találhatnak a váradiak (és nemcsak) a Teleki (Primăriei) utcában, csütörtök reggel ugyanis megnyílt az Illyés Gyula könyvesbolt a volt Illyés Gyula Református Könyvesbolt helyén.

Hiánypótló szerepet szánnak az Illyés-könyvesboltnak, ugyanis ott amellett, hogy kiskereskedelmi áron kínálják magyarországi kiadók könyveit, a nagyobb erdélyi kiadók, mint a Mentor és a Pallas Akadémia, valamint a Kriterion köteteit is visszahoznák a váradi könyvpiacra a helyi kiadók könyvei mellé, mondta Králik Lóránd befektető a megnyitást megelőző sajtótájékoztatón.

Az irodalmi lapokat is megtalálhatják majd a vásárlók, akiknek egy kényelmes olvasó-sarok is rendelkezésükre rá áll az ízlésesen berendezett üzletben. A fehér falak és a fekete polcok mellett a régi Nagyváradot idéző képeslapok nagyításai díszítik a boltot, melyben korondi kerámiák és ruhadarabok is kaphatók, valamint fából készült játékszereket is forgalmaznak.

A könyvkínálat gazdag, mint Králik Lóránd elmondta, a téli ünnepek közeledtével a könyvek mintegy harmada gyermek- és ifjúsági irodalom, mellette klasszikusok, kortárs szerzők, a Kossuth kiadói csoporttal kötött partnerségnek köszönhetően pedig a History és a Goodfood folyóiratok is megtalálhatók a kínálatban. A tervek szerint egy kávéautomatát is beszerelnek, illetve egy internetkapcsolattal rendelkező számítógép és wireless internet is a vásárlók rendelkezésére áll.

Fénymásolást és diplomamunkák szerkesztését is vállalják. A könyvespolcok mozgathatók, így rendezvényeknek is otthont adhat a bolt, körülbelül hatvan személynek tudnak helyet biztosítani. Králik Lóránd azt is elmondta, hogy megrendeléseket is fogadnak, ezeket körülbelül két héten belül tudják teljesíteni. A könyvesbolt hétfőtől péntekig 10–18, szombaton pedig 9–13 óra között tart nyitva.

Könyvmaraton

Az első nagyobb szabású rendezvényt, a hatodik alkalommal megszervezett Könyvmaratont a jövő héten tartják, erről részletesebben Szűcs László, a Várad folyóirat főszerkesztője számolt be.

November 20-án, csütörtökön  17 órakor nyitjkák meg a könyvmaratont, majd 17.15-től elsőként a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének  farnasi riporttáborban készült, Időutazás Farnastól Zsobokig című kötetét mutatja be Rácz Éva MÚRE-elnök. Ezt követően17.45-től Lőnhárt Melinda Látható hiány című kötetét és Karácsony Benő Utazás a szürke folyón című könyvét Demény Péter ismerteti, ugyancsak ő és Szűcs László beszélget Láng Zsolttal új, Szerelemváros című novelláskötetéről.

November 21-án, pénteken a könyvesboltban 17 órától Muradin Jenő könyvét Derzsi Ákos ismerteti, majd Elek István, a békéscsabai Bárka folyóirat munkatársa Markó Béla esszéiről írt kötetét mutatják be, majd Markó Béla haiku-kötetét, a szerzőkkel Szűcs László beszélget. A novemberi Törzsasztal-beszélgetés 18.30 órakor kezdődik, ez alkalommal Dragomán Györgyöt faggatja Máglya című könyvéről Kőrössi P. József.

November 22-én, szombaton változik a  helyszín, a költő születésének évfordulóján 10 órától az Ady Endre Líceummal közösen megkoszorúzzák Ady mellszobrát, majd a Holnaposok szoborcsoportját, ezt követően 11 órától a Silent kávéházban Maraton café lesz Dragomán Györggyel, Tasnádi Sáhy-Péterrel és  Székely Ervinnel. Ugyanitt mutatja be 15 óától Borzási Johanna Angyalszemközt című verseskötetét  Szűcs László, majd ő  és Simon Judit 16 órától Tasnádi-Sáhy Péter  A békaember legendája című novelláskötetét ismertetik, ezt követően  Székely Ervin  Bársonyszék és aszfalt című regényét mutatják be.

Az Ady Endre Emlékmúzeumban 17.30 órától Kós Károly összes írásának összegyűjtött díszkiadását Sarány István mutatja be, majd Péter I. Zoltán Zöldfától a Kék Macskáig. Nagyváradi vendéglők a Monarchia korában című helytörténeti munkáját Szűcs László ismerteti. A hatodik Könyvmaraton befejezésként 19 órától Ady Ende születésnapját ünneplik, Mátyás Zsolt Imre színművész performanszával.

Kimaradt?