A Brassói Filharmónia koncertezik Sepsiszentgyörgyön

November 14-én, pénteken este hét órától a Brassói Filharmónia tartja az idei hangversenyévad második koncertjét a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház nagytermében. Műsoron Rossini Hamupipőke című operájának nyitánya, Mozart A-dúr klarinétversenye és Beethoven II. szimfóniája. Karmester Iulian Rusu, szólista a sepsiszentgyörgyi származású Izsák Jenő. Az eredetileg meghirdetett műsor részben változott, M. Bruch hegedűkoncertje helyett került Mozart klarinétversenye a programba. 

A hangversenyek műsorán gyakran hangzanak fel Rossini opera-nyitányai – ennek is köszönhető a Brassói Filharmónia választása. A Hamupipőke nyitánya ugyanazt a formai és szerkesztési elvet követi, mint általában Rossini nyitányai: lassú bevezetése ugyan jelentősebb és terjedelmesebb az átlagosnál, viszont a gyors tétel mozgalmas, bőven ömlő dallamossága, pregnáns ritmikája és főként a jellegzetes felfokozás a Rossini-stílus jól ismert vonásait mutatják – írja Pándi Marianne Hangversenykalauzában.

A klarinét, ez a sokrétű kifejezésre hivatott, nemes hangszer lényegében Mozart műveiben foglalta el az őt megillető helyet a fafúvók között: nemcsak a zenekarban alkalmazta szinte elsőként Mozart, hanem szólisztikus adottságait is ő fedezte fel. Mozart A-dúr klarinétversenye az utolsó szólóhangszerre írott műve, ezt tartják a legkiegyensúlyozottabb, legelegánsabb kompozíciójának. A friss tempójú első tételben a lendületesen bevezetett főtéma után a klarinét játékos párbeszédet folytat a vonós hangszerekkel. A versenymű a hangszer „lelkéből lelkedzett” vérbeli klarinétkompozíció, pompásan használja ki azokat a mélyfekvésű hangokat, amelyeket egyébként Mozart fedezett fel a klarinéton. Olykor úgy érezzük, a hangzás érzéki szépsége elsősorban magát a szerzőt ejtette rabul, és ez ihlette a csodálatos dallamokra.

A zenetörténet ellentmondásként tartja nyilván, hogy Beethoven ennyire derűs, ennyire életvidám muzsikát komponált, holott a II. szimfónia megalkotásának idejében írt egy sötét hangú, komor végrendeletet is. Ekkor már tudta, hogy teljes süketség vár rá, ebben a vigasztalhatatlan lelkiállapotban írja meg ezt a szimfóniát, amely teljesen ellentmond a külső világnak, és fiatalos tüzes erő jellemzi, igazi „boldogságzene”.

A hangversenybérlettel ingyenes a belépés a koncertre, de lehet jegyet vásárolni szabadárusításban a Városi Kulturális Szervezőirodában (Szabadság tér, 1. szám). Nyitva tartás: hétfőtől–csütörtökig 11–16, péntekenként 11–13 óra között.

Kimaradt?