Székelyföld az idei prímástalálkozó fókuszában

Idén november 13-14-én tizenhetedik alkalommal szervezi meg a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes az ERDÉLYI PRÍMÁSOK TALÁLKOZÓJÁT, azt az egyedi rendezvényét, amit már jegyeznek a szakmai naptárakban és évről évre várja, elvárja hűséges közönsége is. Idén rendhagyóan a rendezvény fókuszában a Szekelyföld és a Székelyföldről elszármazott nemzetrészek zenéje lesz.

„Az előző, 2013. évi találkozó során, miközben jelentős új felvételekkel gazdagítottuk gyűjteményünket, a közönségnek is rendhagyó előadásokat mutathattunk be. Anélkül, hogy minőségi engedményeket tettünk volna, sikerült olyan hiteles adatközlőket elhoznunk, akik addig még nem voltak nálunk” – nyilatkozta Rangyák József, a Hargita Együttes sajtófelelőse.

Ez évben az első nap, azaz november 13., csütörtök az adatközlők napja. „A tavalyi sikertől lelkesítve ismét felkértük dr. Pávai István népzenekutatót, hogy vezesse az adatközlők műsorát, segítsen bővíteni ismereteinket a zenészek, muzsikájuk és származási helyük ismertetésével.

A kialakult szokás szerint most is egy nap a revival zenészeké, azaz azoké a fiataloké, akik a népzene szeretetétből fakadóan önerőből vagy iskolában tanultak meg muzsikálni. November 14-én, pénteken revival zenészekként, akár 2011-ben, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének diákjai tanáraik társaságában mutatják meg, milyen mértékben lehet elsajátítani iskolában zenei örökségünket” – tette hozzá Rangyák József.

A csíkszeredai Városi Művelődési Házban az előadás mindkét este 7 órakor kezdődik, és a rendezvény hagyományához híven táncház követi.

Kimaradt?