Ereklyékről, ereklyekultuszról a Bernády Házban

Szentek és szent ereklyék címmel tartott előadást Barabás Kisanna művészettörténész, múzeológus szerdán a Bernády Házban. A Marosvásárhelyi Örmény Kulturális Egyesület rendezvényén az előadó kitért az erdélyi örmény ereklye-kultuszra is.

A Gyulafehérvári Főegyházmegyében található ereklyékről beszélt az előadó, aki bemutatta többek közt a nyárádköszvényesi, mikházi, nyárádselyei, gyergyószentmiklósi, csíkszépvízi ereklyéket is. Hogy mi is az ereklye? Jézustól, vagy a szentektől maradt emlék, reliquiae latin szóval, a Szent Kereszt egy darabja, vagy akár a vértanúk kínzóeszköze, a szentek csontjai, ruhái, használati tárgyai. Abból a szempontból, hogy hol őrzik azokat, kétféle ereklye létezik: a kiemelkedő, amelyet csak templomokban őrizhetnek, valamint azok, amelyek magánszemélyek tulajdonát képezik.

Az ereklyetisztelet vallásos kultuszt jelent, a szentek tiszteletének egyik megnyilvánulási formáját – mondta Barabás Kisanna. A története ennek a kultusznak még az ősegyházban gyökerezik, a 4-ik századtól a vértanúk testének, vagy testrészének az őrzését jelenti, amelyeket a 6-ik századtól oltáron őriznek. A középkorban merül fel a hitelesség kérdése. A legkisebb szálka, vagy csontszilánk is rendelkezik az ereklye szentségével, de fontossá válik a hitelesség, amelyet a megfelelő egyházi hatóság állapít meg és ezt okmánnyal igazolja.

Az előadáson szó esett a középkori ereklye-kultuszról, a barokk időszakról, az ereklyetartók sajátos és egyedi formáiról, a képrombolás, a huszitizmus és protestantizmus következményeiről. A Gyulafehérvári Főegyházmegye jelenleg 130 ereklyét őriz 47 egyházközségben, 36 helységben. A legtöbbet, 32 darabot Nagyszebenben az orsolyita plébániatemplomban. A gyulafehérvári kincstérban 12, a szebeni belvárosi plébánián  8, a ferences templomban 6, a kolozsvári ferenceseknél 6, a piaristáknál 5, a csíksomlyói ferences plébániatemplomban pedig 5 ereklyét őriznek.

Az örmény ereklye-kultusszal kapcsolatban Kovács Bálint Az erdélyi örmény társadalom szent tiszteletének rétegei az újkorban című tanulmánykötetére utalt az előadó. Az örmény társadalom kereskedői beállítottsága révén jelentős számú ereklyét vásárolt, Erzsébetvárosban például 30 hitelesítő irat 56 ereklye létét igazolja. Az utazóknak, a asztalosoknak és ácsoknak, a szűcsöknek, a mészárosoknak, a hússütőknek a védőszentjei ereklyéit őrizték és elsőként a Kárpát-medencében Világosító Szent Gergely tiszteletét is meghonosították.

Kimaradt?