Kamarazenei fesztivál kezdődik Kolozsváron

Szerdán, november 5-én kezdődik a IV.deCAMERon 10+ Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál. A fesztivál szervezői idén az építészetet ötvözik a zenével, így ez alkalommal a ferences kolostor Refektóriuma (a volt zeneiskola díszterme) lesz a rendezvény helyszíne. A 15-ik századi teremben hosszú évek óta tanulnak a diákok zenélni, tehát a helyiség tökéletesen jelképezi a két művészeti ágazat találkozását.

„Ha a deCAMERon a zenét és az építészetet próbálja ötvözni, akkor ennek a jelképe ez a terem: a 15-ik század legpompásabb belső tere, építészetileg Kolozsvár kilométerköve, ami ugyanakkor a zenészeknek a legjobb akusztikát biztosító kamarazenei terme is” – hangzott el az eseményt beharangozó kolozsvári sajtótájékoztatón.

Minden este 6 órától kezdődnek az előadások vagy filmvetítések, majd uzsonnával kínálják az résztvevőket, ezt követően este 7 órától szeretettel várnak minden zenekedvelőt a koncertekre. Kostyák Előd fesztiváligazgató elmondása szerint nagyon ügyeltek arra, hogy a legjobb minőségű zenét hallgathassa meg a kolozsvári közönség.

November 5-e és 13-a között nemzetközileg elismert zenészek, művészek, építészek előadásait és koncertjeit hallgathatja meg a kolozsvári közönség, a fellépők van Lakatos György budapesti fagottművész, Valentiny Gábor Svédországban élő zongoraművész, Filip Papa csellóművész, valamint az Ad Libitum vonósnégyes tagjaként lép fel Bogdan Bişoc is.

A fesztivált a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia TIBERIUS vonósnégyese nyitja meg, előtte még Dragoş Ciorobâtcă és Kis-Kalló András tart előadást.

A fesztivál zárókoncertjét november 13-án Transilvania Filharmóniával közösen szervezik meg,  ezúttal a Farkas utcai Aula Magnában. A koncert szólistái Fülei Balázs és Réti Balázs magyarországi zongoraművészek, illetve László Bakk Attila és Emil Simion kolozsvári ütőhangszeres művészek, akik Bartók : Versenymű két zongorára, ütőkre és zenekarra című művével kápráztatják el a közönséget.

A koncertek felnőtteknek 20 lejbe, diákoknak, nyugdíjasoknak 5 lejbe kerülnek majd. A jegyek a koncert helyszínén megvásárolhatók, kezdés előtt negyedórával. 10 év alatti koncertlátogatóknak tilos a bemenet. 

Kimaradt?