Francia filmek hétvégéje: börleszk, klasszikusok és újhullám

Csütörtökön délután 3-kor, a Des étoiles (Csillagok) című vadonatúj filmmel kezdődik Kolozsváron a Francia Filmek Fesztiválja. A vasárnap estig tartó szemlét 8 romániai városban szervezik meg: Bukarestben, Buzăuban, Iașiban, Konstancán, a magyarlakta városok közül pedig Kolozsváron, Marosvásárhelyen, Szebenben és Temesváron.

Benoît Bavouset (képünkön balra), a Francia Intézet kolozsvári fiókjának igazgatója elmondta, a kincses városban különös figyelmet szentelnek a kereken 100 éve született Louis de Funèsnek, már csak azért is, mert Kolozsvár mozizó lakossága részéről több kérés is érkezett az Intézethez, hogy nagyvásznon láthassák a francia börleszk utolérhetetlen komikusát. Két Louis de Funès filmet vetítenek a Győzelem moziban: szombaton, november 8-án este 9-től a La grande vadruille (Egy kis kiruccanás), vasárnap délután 5-től pedig a Le corniaud (Az ügyefogyott) látható a fesztivál keretében.

A versenyfilmek, szám szerint nyolc, viszont a legújabb francia filmtermést képviselik: 2013-as, 2014-es alkotások, a nyertest pedig közönségszavazatok alapján választják ki. A legtöbb versenyfilm annyira új, hogy még a franciaországi mozikban se került bemutatásra, tette hozzá az Intézet igazgatója.

Szavazni a jevote.ro oldalon lehet majd. Érdemes a vetítések utáni beszélgetéseket is figyelemmel követni, a rendezvény tiszteletére ugyanis olyan nevek érkeznek Erdély fővárosába, mint Thomas Salvador, akinek Vincent n’a pas d’écailles (Vincentnek nincsenek pikkelyei) című, idei nagyjátékfilmjét nézhetjük meg az ünnepélyes megnyitón. Itt lesz Jean-Philippe Tesse, a francia börleszk szakembere, a Cahiers du Cinéma (filmszínházi lapok) szerkesztője is, aki a Mátyás Házban pénteken 11-kor találkozik a közönséggel és a filmszakos diákokkal.

Louis de Funès mellett a fesztivál egy másik nagy életműre is koncentrál: Pierre Étaix a francia film mágusa, bohóca, költője és komédiása, aki az 1960-as évek elején debütált a vásznon, de 20 évig egyetlen mozi sem vetíthette a filmjeit, bonyolult jogi ügyek miatt. Pierre Étaix végül hosszas tárgyalások után, 2010-ben kerülhetett vissza a vászonra, először Cannesban mutatták be a restaurált filmjeit.

A Francia Filmek Fesztiváljának programja itt tanulmányozható, nyomtatott formában Kolozsváron a Győzelem mozi bejáratánál ingyen elvihető.

„Tisztelettel kell öveznünk mindent, ami képes megnevettetni. Ezért hozunk a fesztiválra minőségi börleszkfilmeket” – mondta Benoît Bavouset.

Kimaradt?