Továbbra is rejtély, hol nyugszik Federico García Lorca

Újra megindul a kutatás Federico García Lorca spanyol költő sírja után, a régészek remélik, hogy most megtalálják azt a tömegsírt, ahova a spanyol polgárháborúban kivégzett híres költőt 1936-ban eltemethették.

Granada közelében november 17-én kezdik a vizsgálatokat egy domboldalban lévő 300 négyzetméteres területen, először mélységméréseket végeznek - közölte a dél-spanyolországi Andalúzia kormányzati illetékese, Luis Naranjo.

A régészeti projekt elsődleges célja az 1936-ban kirobbant, három évig tartó spanyol polgárháború körülbelül 114 ezer azonosítatlan áldozatát rejtő tömegsírok feltárása. Amennyiben a vizsgált területen valóban találnak csontokat, a feltárást felfüggesztik addig, amíg a bíróság engedélyezi a kutatás folytatását. Granada közelében egy másik területen már végeztek régészeti ásatásokat 2009-ben ugyanezzel a céllal, de akkor nem találtak sem tömegsírt, sem emberi maradványokat.

A 38 éves Federico García Lorcát Franco tábornok katonái 1936. augusztus 19-én végezték ki mindenféle tárgyalás és szabályos ítélet nélkül. A Spanyolországban és világszerte is elismert író és költő baloldali meggyőződése és nyílt homoszexualitása miatt szerepelt a francóisták feketelistáján – írja a Hirado.hu.

Kimaradt?