A néptánc városa lesz jövő héten Sepsiszentgyörgy

Jövő hétvégén huszonhatodik alkalommal találkoznak Sepsiszentgyörgyön a profi, és amatőr népzenészek és táncosok, adatközlők illetve a műfaj kedvelői. A Háromszék Táncegyüttes által szervezett rendezvény Erdély legrégebbi és legátfogóbb népzene és néptánc-találkozója.

Az idei rendezvény érdekessége, hogy nemrég felfedeztek egy „új tájegységet”, annak táncát és zenéjét mutatják be Sepsiszentgyörgyön, mondta Ivácson László. A Háromszék táncegyüttes művészeti vezetője szerint Berecz András és Farkas Tamás nemrég bukkantak rá egy 1953-ból származó filmre, amelyen a gyergyói medencéből, Gyergyóditróból és Gyergyóalfaluból származó emberek olyan táncokat jártak, amelyeket mindeddig senki nem gyűjtött.

A november 7 és 9-e közti sepsiszentgyörgyi találkozóra egy autóbusznyi adatközlő érkezik a gyergyói medencéből, mondta Ivácson László, aki szerint vannak köztük idősebbek, akik a régi zenét és táncokat tudják, és fiatalabbak, akik az 1940-es 1950-es évek polgárosodás során átalakult új stílusú táncokat ismerik.

Az idei néptánc és népzene találkozón helyet kap még a Gyimesi tájegység zenéjének és táncainak bemutatása is, illetve fellépnek a Fölszállott a Páva tehetségkutató közönségdíjasai a Bekecs és Szellő Néptáncegyüttesek és a házigazda Háromszék Táncegyüttes és a Heveder zenekar.

Újdonság, hogy idén minden előadás és kísérő rendezvény a színház nagytermében, az Új Stúdióban és a színház előcsarnokában zajlik, mondta Deák Gyula a Háromszék Táncegyüttes igazgatója. November 7-én, pénteken 19 órától Ádám Gyula – Fényképeztem én című kiállításával indul a rendezvénysorozat, 20 órától a Bekecs együttes lép színpadra, 22 órától a szokásos táncházra kerül sor a színház előcsarnokában, ahol zenélnek az Üver, a Folker és Heveder zenekarok.

November 8-án, szombaton 17 órától a budapesti Hagyományok Háza igazgatója, Kelemen László tart előadást Gyergyóditró népzenéjéről. 19 órakor kezdődik a gálaműsor, amelyen fellépnek a meghívott gyimesi, gyergyói adatközlő zenészek és táncosok, a Bekecs, a Szellő és a Háromszék néptáncegyüttesek. Jövő szombat este 9 órától is táncházat szerveznek.

A zárónapon, vasárnap hagyományosan gyermeknapot tartanak, 9 órától kezdődően a színház előcsarnokában lesznek kézműves foglalkozások, 11.30-tól pedig nyolc gyerek együttes fellépésével gálaműsorra kerül sor, 13 órakor gyerek táncház zárja a találkozót. A találkozóról a Háromszék Táncegyüttes honlapján (www.hte.ro) találnak részleteket.

 

Kimaradt?