A García Lorca házát mutatja be a sepsiszentgyörgyi M Studio

Barta Dóra rendezésében, García Lorca háza címmel mutatja be legújabb produkcióját az M Studio Mozgásszínház. A bemutatót október 30-án, csütörtökön 19 órától tartják a sepsiszentgyörgyi Új Stúdióban.

Barta Dóra második alkalommal dolgozik együtt a sepsiszentgyörgyi M Studio Mozgásszínházzal. 2012-ben Franz Kafka A per című regénye nyomán rendezett előadást, idén pedig Federico García Lorca műveit állítja színpadra García Lorca háza címmel. A női sorsokkal foglalkozó drámákból Réczei Tamás által összeállított szövegkollázs képileg is párbeszédet folytat a szerző alkotói világával. Ennek a világnak az összetevői, a föld, a víz, a tűz, a levegő folyton visszatérő őselemekként aktualizálják a huszadik századi emberi sorsokat. Habár a színpadon felsorakoztatott szereplők személyes története csak töredékekben látható, a nyomasztó sorsok láthatatlanul mégis egymáshoz simulnak. A közös evidenciákkal, a misztikummal, valamint az előadás átütő zenei textúrájával való azonosulás által az alkotók egy sajátos lorcai világot hoznak létre, melyben a csend felmagasztosul, láthatóvá válik a színész fizikális küzdelme a nyelvvel, a tiszta emberi szóval, valamint a nem mindennapos díszletelemekkel. Ebben a misztikumban a szó igazsága valahol a nyelv és a mozgás határán feszül.

A rendező munkatársai Márton Imola dramaturg, György Eszter jelmeztervező, valamint Katonka Zoltán fénytervező. Az előadás zenéje Osvaldo Golijov kortárs zeneszerző Ainadamar című operáján alapul. Szereplők: Nagy Eszter, Veres Nagy Attila, Orbán Levente, P. Magyarosi Imola, Polgár Emília, Szekrényes László, Gáll Katalin, Bajkó László, Fekete Mária.

Az előadás létrejöttét az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Bethlen Gábor Alap támogatta.

 

 

 

Kimaradt?