Idén Kolozsváry Zoltán mérnöknek adták a Bernády-emlékplakettet

Az előző évek hagyományaihoz híven a Bernády Napokat idén is a Bernády-emlékplakett átadása zárta a Kultúrpalota nagytermében. Az est házigazdájaként Borbély László felszólalásában elmondta: évek óta először történt meg, hogy a Bernády téri szobor koszorúzási ünnepségén a Bernády iskola román anyanyelvű igazgatója is részt vett, és elmondta, hogy tisztségéből adódóan kötelességének érezte a jelenlétet.

„Azt szokták mondani, az ember szenteli meg azt a helyet, ahol él. Meggyőződésem, hogy Marosvásárhelyen voltak, vannak és lesznek olyan személyek, akik megszentelik ezt a várost, magyarok és románok egyaránt, hiszen együtt többet tudunk tenni a városért, a jövőnkért. Bernády emberközpontú munkássága is ezt támasztja alá. Ő megálmodta a Kultúrpalota megépítését, de a kivitelezési munkálatokhoz építészekre, tervezőkre volt szüksége, értékes emberekre, akik erejüket és tudásukat összevetve, együtt alkották meg ezt a remekművet” – hangsúlyozta Borbély.

A Bernády György Közművelődési Alapítvány elnöke ezt követően a sokéves mérnöki munkájáért, valamint a szakterületén elért megvalósításaiért Bernády-emlékplakettel jutalmazta a marosvásárhelyi születésű dr. Kolozsváry Zoltánt.

„A Bernády György Közművelődési Alapítvány kuratóriuma egyöntetűen úgy döntött, hogy az idei emlékplakettet egy kutatómérnöknek adjuk, aki mára a Magyar Mérnökakadémia tiszteletbeli tagja, a Román Tudományos Akadémia Műszaki Részlegének tiszteletbeli tagja, mintegy 180 szakközlemény szerzője nyolc nyelven, nevéhez pedig 14 bejegyzett találmány és több kitüntetés is fűződik. Megvalósításaira mindannyian büszkék lehetünk” – tette hozzá Borbély László.

Dr. Kolozsváry Zoltán, aki két évtizedig volt a marosvásárhelyi tanács köztiszteletben álló tagja, köszönőbeszédében elmondta, hogy az eddig kapott kitüntetések közül a Bernády-emlékplakettnek örvend a legjobban. Ugyanis attól a közösségtől kapta, ahol él és tevékenykedik. Az elismerés szerinte nem annak szól, amit eddig cselekedett, hanem arra bátorítja, amit e közösségért a jövőben tehet. Mert tőlünk függ, miként visszük tovább Bernády örökségét.

Kapcsolódók

Kimaradt?