Magyar játékfilmek a 22. Alter-Native-on

Az Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál idei,  22. kiadása újra bővelkedik jó magyar  játékfilmekben – közölték a szervezők.

A rövidfilmekből álló, 11 órás versenyprogramon kívül több olyan hosszú filmet is levetítenek majd a november 5–9. között zajló szemlén, amelyek kivívták a (nemzetközi) szakma elismerését, és amelyek csak a közelmúltban kerültek, illetve a közeljövőben kerülnek bemutatásra Magyarországon is.

A legdíjazottabb ezek közül kétségkívül Pálfi György Szabadesés című filmje, amely három díjat is nyert az A-kategóriás Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon. A zsűri a legjobb rendezőnek járó elismerés mellett a különdíjat is ennek az alkotásnak ítélte, és az Europa Cinemas mozihálózat zsűrije is a magyar versenyfilmet díjazta.

A Hukkle, Taxidermia, Nem vagyok a barátod, Final Cut – Hölgyeim és Uraim! alkotójának 2014-es filmjében, a Szabadesésben egymás alatti hét emeleten elhelyezkedő lakások és lakóik nem mindennapi történeteit ismerhetjük meg. “A bennünk fellelhető szorongások vizuális megjelenései ezek a történetek. Akár meg is történhetnének, talán meg is történnek – csak nem szeretünk róla beszélni” – írja a Port.ro a filmről, amelyet szeptember végén kezdtek el vetíteni a magyaroszági mozikban.

Ugyancsak az idei Karlovy Vary filmfesztiválon mutatták be Zomborácz Virág Utóélet című filmjét, amelyet szintén megnézhet a 22. Alter-Native közönsége. A nagy közönségsikernek örvendő – a közönség többször is tapsban tört ki a vetítés alatt – bemutatót  követően dicsérő szavakkal illette a filmet a Variety című amerikai filmes lap is.

A Karlovy Varyban bemutatott harmadik magyar film, amelyet az Alter-Native is műsorára tűz, Reisz Gábor Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan című alkotása. A film egy 29 éves, film szakos frissdiplomásról, Áronról szól, akinek általános bizonytalanságát fokozza, hogy barátnője szakít vele. Az alkotás elnyerte a miskolci CineFest nemzetközi filmfesztiválon a zsűri nagydíját. Magyarországon október végétől kezdik el vetíteni.

Várhatóan nagy érdeklődésre tart majd számot Kerékgyártó Yvonne első filmje, a Free Entry is, amely jórészt a budapesti Sziget Fesztiválon játszódik. Az alkotás – amelyet az idei wiesbadeni GoEast Fesztiválon mutattak be – két fiatal lányról, Bettiről és V-ről szól, akik titokban és pénz nélkül szöknek be a Szigetre. A felszabadult kalandnak induló fesztiválozás egészen új fordulatot vesz, amikor a két tizenéves lány elveszti egymást az éjszakában és kiderül, hogy az életben nincs minden teljesen ingyen…

A Marosvásárhelyhez ezer szállal kötődő Hajdu Szabolcs legújabb filmje is szerepel a 22. Alter-Native programjában. A Délibáb című alkotást a torontói nemzetközi filmfesztiválon mutatták be szeptember elején. A film a magyar mozi hagyományait és a western műfaját ötvöző mese a mai Magyarországról, rasszizmusról, egyenlőségről, hatalomról, szabadságról. Egy afrikai futballista történetét meséli el, aki menekülni kényszerül a hatóságok elől egy eladott mérkőzést követően.

A felsorolt címek mellett más magyar filmeket is megnézhet az Alter-Native közönsége: műsoron szerepel még Novák Erik Fekete leves, Dyga Zsombor Couch Surf és Simó Sándor Isten veletek, barátaim! című alkotása is. 

Kimaradt?