Megrongálták a Polixéna elrablása szobrot Firenzében

Vandálok áldozatává vált egy szobor Firenze reneszánsz belvárosában, ahol az utcai kamerák sem képesek megfékezni a műemlékek rongálóit: ezúttal a trójai királylányt, Polixenát ábrázoló szobornak a mutatóujját törték le a Signoria téren.pio fedi

Pio Fedi (1816-1892) szobrász 1866-ban készült alkotása a Lanzi-lodzsán áll, és azt a mitológiai jelenetet ábrázolja, amikor a görög Neoptolemosz elragadja Polixénát anyja, Hekuba karjai közül.

A nagyméretű szobor darabját éjszaka törték le Firenze egyik legszigorúbban őrzött terén - jegyezte meg az olasz sajtó. A téren felállított videokamerák még nem tudták azonosítani az elkövetőt.

Polixéna már többször vandálok áldozatává vált: a most letört ujja volt az egyetlen eredeti. A többit már korábban letörték. A szobrot utoljára 2009-ben csonkították meg.

"Hiába a videokamerák, hiába az éjszakai őrök, a műalkotások védelme nem az ellenőrzéstől függ. Helyre kell állítani a művészet iránti tiszteletet, meg kell ismét tanítani az embereknek, hogy a művészet szent" - nyilatkozta Antonio Natali, a Signoria térrel szomszédos Uffizi képtár igazgatója.

Natali hozzátette, hogy szerinte semmi különbség nincsen a szobrokra rágógumit ragasztó, az Uffizi falainak cipővel nekitámaszkodó és a Polixéna ujját letörő vandálok között.pio fedi2

Kimaradt?