Nagykorú lesz a balánbányai Botorka Néptáncfesztivál

A Botorka Művelődési Egyesület október 23-26 között szervezi meg Balánbányán a XVIII. Botorka Néptáncfesztivált. Az idei fesztivál témája a nagykorúsítás, a tizennyolcadik születésnap megünneplése. Mivel ünnepelni barátok között szoktak, ezért a balánbányaiakhoz legközelebb álló néptáncegyütteseket hívták meg idén. A szervezők szeretnék, hogy az egész balánbányai magyar közösségnek is ünnep legyen ez az esemény, ezért kérik, hogy minél többen aktívan kapcsolódjanak be a programokba.

„A tizennyolcadik fesztivál megszervezése kérdéses volt a megfelelő támogatás hiányában. Régi és új partnerek hagyták cserben a szervezőket, a Kulturális Minisztérium támogatása az utolsó pillanatban tulajdonképpen megmentette a rendezvényt” – írták a szervezők a maszol.ro-hoz eljuttatott közleményükben.

Változatosak lesznek a programok, mindenki megtalálhatja a neki kedvére valót.

 Az együttesek október 23-án, csütörtökön érkeznek meg a Kultúrotthonhoz, az ünnepélyes megnyitó este 7-kor kezdődik a balánbányai katolikus templomban. Utána a Kultúrotthonban nyitják meg az Egyeskő Alkotótábor kiállítását, majd szeretetlakoma és táncház zárja az első napot.

Másnap, pénteken kirándulni mennek a táncosok, szombaton pedig már reggeltől gasztronómiai bemutatókkal, kézműves tevékenységekkel, ünnepi viseletek bemutatójával szórakoztatják a balánbányaiakat, majd este 7-től kezdődik a gálaműsor.  Utána este 10-től táncház zárja a találkozót.

A Fesztiválon részt vesznek a következő együttesek:

Nádas Néptáncegyüttes - Farnad, Szlovákia

Páros Csillag Néptáncegyüttes – Kocs, Magyarország

Válinka Néptáncegyüttes – Vál, Magyarország

Kaláka Néptáncegyüttes – Szamosújvár

Kékiringó Néptáncegyüttes – Székelyudvarhely

Czifrasarok Néptáncegyüttes – Borszék

Sirülő Néptáncegyüttes – Gyergyóremete

Zivatar Néptáncegyüttes - Gyergyóremete

Elevenek Néptáncegyüttes – Csíkszentdomokos

Ördögborda Néptáncegyüttes – Balánbánya

Prücskök Néptáncegyüttes - Balánbánya

 

Kimaradt?