Csíkszeredai képzőművész tárlata nyílt meg Bukarestben

Új kiállítóteret avattak Bukarestben, a régi Tipografia Galériában, ahol az első kiállító Részegh Botond csíkszeredai képzőművész. 

Részegh Botond csíkszeredai képzőművész Éjbeomlás című kiállítását a Tipografia Galériának elnevezett, hajdani ipari környezetben láthatták a magyar és román tárlatlátogatók. Az alkotó az eseményen kiemelte: munkái korszerű és jelenvaló, a világot folyamatosan foglalkoztató kérdéskört mutatnak be, hiszen Románia szomszédságában a szabadságot letaglózó háború dúl.

 „A szabadság nagyon sokféle lehet, és a kérdés csupán az: hogyan értelmezzük a szabadságot, mit értünk a szabadság fogalmának számtalan jelentése alatt? Mert van egy belső, mély szabadság, amelynek nincs köze ahhoz a felszínes szabadsághoz, amellyel naponta találkozunk. Ez a fajta szabadság felelősséget jelent és kínzó is lehet, mindazonáltal sokkal értékesebb, mint a másik, a felszíneken megmaradó változata. Előttem ennek a mély és bensőséges szabadságnak a képzete jelent meg a kiállított alkotások megtekintésekor” – jelentette ki Kelemen Hunor szövetségi elnök, az RMDSZ államelnök-jelöltje a tárlatnyitón, amelyen azt is megemlítette, hogy az alkotó, Részegh Botond képzőművész Bukarestben tanulta meg a szakmát és ma már a világ több országában, több földrészén ismertek alkotásai.

„Kelemen Hunor volt kulturális miniszter személyében egy olyan ember jelentétében nyithatjuk meg ezt a táraltot, akit mindig közel érzetünk magunkhoz. Reméljük, hogy továbbra is a kultúra területének fontos szereplője lesz, másfelől nem is kételkedünk ebben, hiszen nem is tudná kivonni magát ebből a közegből, ő maga is alkotó ember lévén. Méltányoljuk azt, hogy miniszterként a kultúra területének lényegi törekvéseit támogatta” – fogalmazott az eseményen Petru Lucaci, a romániai Képzőművészek Szövetségének elnöke, aki jelentős pillanatnak nevezet Részegh Botond képzőművésznek az új kiállítótérben eszményien érvényesülő tárlatát. 

Kimaradt?