Újabb marosvásárhelyi lépcsősor kapott színt

Újabb marosvásárhelyi lépcső kapott színt és médiavisszhangot a DigiTransilvania csoport kezdeményezése által. Kedd délután a Malomkő utcai dupla lépcsősort zenével, verssel avatták fel.

Petőfi Sándor, Ady Endre, Teleki Sámuel, Ion Rebreanu, Constantin Brâncuși, George Enescu, Nicolae Grigorescu, Octavian Goga portréi láthatók néhány napja a Dózsa György utcát a Széchenyi István utcával összekötő lépcsősoron. A Malomkő utcai kettős lépcsőkre a Rákóczi- és a Hangya-lépcsők után újból a DigiTransilvania alkotócsoport festett „színt”.

A lépcsőavatáson a marosvásárhelyi filharmónia zenészei Enescu-dallamokat játszottak, Nicu Mihoc és Sebestyén Aba román, illetve magyar nyelven szavaltak. Az eseményen részt vett Dorin Florea polgármester és Peti András alpolgármester is, valamint a városháza néhány munkatársa, újságírók és jónéhány járókelő is.

A lépcső, amelyet ez alkalommal nem népi, vagy absztrakt motívumokkal színeztek ki, felkeltette a vásárhelyiek érdeklődését. Korábban nagyjából azok ismerték, akik ott jártak fel a Dózsa György utcából a Kövesdombra. A lépcsőfestés „mozgalmával” számos marosvásárhelyi magyar lakos nem ért egyet, úgy véli, ezzel a város régi, megszokott arculatába avatkoznak be egyesek, nem tisztelve a hagyományokat. A lépcsőfestés kezdeményezői és kivitelezői viszont úgy értékelik, hogy ezzel a cselekedetükkel színt visznek a szürkeségbe, felkeltik egyik-másik, kevésbé látványos utcakép, lépcsősor iránt az érdeklődést.

A továbbiakban a Hősök temetőjéhez vezető, valamint a Kövesdomb és Bodoni út közötti lépcsőket tervezik kiszínezni.

Kapcsolódók

Kimaradt?