Néptánc és mozgásszínház: vendégelőadások Csíkszeredában

Október 7-én és 8-án két társulat előadását is vendégül látja a Csíki Játékszín. Október 7-én, kedden 19 órától a Bekecs Néptáncegyüttes a Hagyatékok című autentikus folklór előadásával lép színpadra. Október 8-án, szerdán szintén 19 órától a marosvásárhelyi András Lóránt Társulat A lecke című mozgásszínházi előadását láthatja a csíkszeredai közönség a Hunyadi László Kamarateremben.

HAGYATÉKOK: a Bekecs Néptáncegyüttes vendégelőadása a Csíki Játékszínben

A nyárádszeredai Bekecs Néptáncegyüttes október 7-én, kedden 19 órától a Csíki Játékszín nagytermében vendégszerepel Hagyatékok című autentikus folklór előadásával.

A gazdag néptánc hagyományú Nyárádszereda együttese, helyieket és környékbeli fiatalokat egyesít. Kezdetben a Bocskai Dalkar és a Nyárádszeredai Önkormányzat segítségével működő néptáncegyüttes 1997 óta viseli ezt a nevet. 2007-től újra szerveződött, irányítója, táncoktatója, koreográfusa Benő Barna Zsolt. A Bekecs Néptáncegyüttes nagy hangsúlyt fektet a helyi táncok és népszokások bemutatására, ugyanakkor más tájegységek táncait és szokásait is előszeretettel viszi színpadra. 2007 óta az együttesnek 4 saját nagyműsora született, emellett a tánckar bedolgozott színházi társulatok előadásaiban, ahol a hagyományos néptánc és a modern vagy kortárs táncstílusok is jelen voltak.

A Hagyatékok a Bekecs Néptáncegyüttes legújabb autentikus folklór előadása, amelyből a nagyérdemű részleteket láthatott a Fölszállott a Páván, ahol az együttes a döntőig jutott és a legjobb külföldi előadó különdíjjal tért haza.

Énekel: Diós Brigitta és Ritziu Ilka Krisztina. Muzsikál: Bartis Zoltán és zenekara.

Helyfoglalás a csíkszeredai előadásra: 0266-314472 / 0751-039026

Jegyek ára: 15 lej felnőtteknek, 10 lej nyugdíjasoknak és diákoknak.

Eugѐne Ionesco: A LECKE

A marosvásárhelyi András Lóránt Társulat október 8-án, szerdán 19 órától a Csíki Játékszín Hunyadi László Kamaratermében vendégszerepel A lecke című mozgásszínházi előadásával. Az előadás rendezője Györfi Csaba.

A tudás mindenáron való megszerzése és birtoklása archetipikus értelemben vett konfliktusforrás és dilemma. Ki kit leckéztet és miért? Isten az embert, ember az Istent, ember az embert – vagy mindenki mindenkit? Mindenesetre szép család: A Mennyei Atya és mely belőle vétetett, a jó tanuló bárány – meg a negyven napos böjt, hogy ne felejtsük az Igét, és a Nagy Zabálás, hogy örömünk legyen mindenben. Szóval: Végy egy pöttyös ruhás lányt, adj hozzá kellő naivitást, életszagot és tudásszomj utáni vágyat, fésüld meg, és hagyd hogy menjen, mert biztos találkozása lesz – a lassú halállal. Nyugodj meg: csak az életével fizet. Mint mindenki. – írja Györfi Csaba rendező az előadásról.

Helyfoglalás a csíkszeredai előadásra: 0266-314472 / 0751-039026.

 Jegyek ára: 15 lej felnőtteknek, 8 lej diákoknak és nyugdíjasoknak.

Játsszák:

A tanár: Ruszuly Ervin

A tanítvány: Deák Orsolya

A szobalány: Bezsán Noémi

Kimaradt?