Székelyföld gyöngyszemeivel ismerkedtek Hatvanban

Hargita megye testvérmegyéjében, Heves megyében Eger és Gyöngyös után idén Hatvan adott otthont a Székelyföld gyöngyszemei rendezvénysorozatnak szeptember 26–28-án. Kovászna és Hargita megye a térség értékeit, nevezetességeit népszerűsítette az anyaországban.

Székelyföldről diákszemmel

Szeptember 26-án pénteken a hatvani Damjanich János Szakközépiskola diákjai nyerték a Székelyföldről szóló vetélkedőt, meglepetésként jutalomkirándulásban részesülnek, amely során Kovászna és Hargita megye nevezetességeivel ismerkednek meg közvetlenül. Ábrahám Emma, a Hargita Megyei Agrárkamara igazgatója mint zsűritag dicsérte a tanulók alapos felkészültségét és az előadások minőségét.

A diákok bemutatóit követően elsőként dr. Kinda István, a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum munkatársa tartott vetített képes előadást Székelyföldről, majd Márton István, Hargita Megye Tanácsának Vidékfejlesztési Egyesületének vezetője a Székely Termék mozgalmat ismertette a hallgatósággal. Zonda Erika, a megyei tanács Programok és alárendelt intézmények vezérigazgatóságának vezetője a Székelyföld kulturális programjairól számolt be, kiemelve a néphagyományokkal, népviselettel és a néptánccal kapcsolatos rendezvényeket: a Csűrdöngölő találkozókat és az Ezer Székely Leány Napját, valamint a nemzetközi elismerésnek örvendő Csíkszeredai Régizene Fesztivált. Emellett ismertette a megyei tanács azon programjait, amelyek néptánc, színházi és komolyzenei előadásokat biztosítanak a vidéken élőknek, valamint a hagyományos népviseleteket támogató pályázati programját. Végül Szatmári Szilárd csíkszeredai református lelkipásztor a székelyföldi egyházakról tájékoztatta a jelenlévőket, kiemelve Hargita Megye Tanácsa példaértékű egyház-támogatási rendszerét.

Az időseket köszöntötték

Péntek délután a Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum Nagy Endre-termében az időseket köszöntötték. A székelyföldi delegáció nevében Zonda Erika vezérigazgató üdvözölte a szépkorúakat. 

„Önök azok, akik örömökben és küzdelmekben teli életet élve az idős kor bölcsességével már helyre tudják tenni a dolgokat és tudják mi a jó, amit tovább kell adni, és mi a rossz, amit el kell kerülni az utánuk következő generációknak. Székelyföld sajátos hagyományokkal rendelkező földrajzi, történelmi, etnikai, néprajzi tájegység, azaz kulturális szempontból jól körülírható térség. Ezeket a sajátosságokat kívánjuk megmutatni most önöknek. Célunk, hogy Heves megye lakói megismerkedhessenek Székelyföld kulturális értékeivel, néphagyományaival. Székelyföld gyöngyszemeit hoztuk el Önöknek, megmutatjuk tájegységünkre jellemező népviseleteinket, s hoztunk egy kis ízelítőt zenénkből, táncainkból is” – fogalmazott Zonda Erika.

A köszöntő szavak után István Ildikó és barátai népzenei koncertjüket követően a Hargitai Zugtánc csoport lépett fel, majd Iochom Zsolt alkalomhoz illő verset szavalt.

Ízelítő Székelyföld gyöngyszemeiből

Szombaton délután a Határtalan Zenei Fesztivál keretében hivatalosan is megnyitották a Székelyföld gyöngyszemei rendezvényt. Az ünnepségen jelen volt Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának alelnöke is, aki örömének adott hangot, hogy a múlt hónapban sikerült hivatalosan is megkötni a testvérmegyei kapcsolatot Heves megyével.

„Nagy öröm számunkra, hogy itt lehetünk a Székely termékekkel, amelyekből jövőre még többet kell hoznunk, hisz nagyon népszerűek voltak” – emelte ki köszöntőjében. Megítélése szerint az anyaország és Székelyföld rendkívül fontos egymás számára. – „A magyarság helyzetét egy emberi kézhez hasonlítanám: ha csak a kisujjunk is megsérül, azt az egész testünk érzi, ezért oda kell figyelnünk egymásra. A mai nap jó alkalom egymás értékeinek jobb megismerésére” – zárta gondolatait az alelnök.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke elmondása szerint szívesen érkezett Heves megyébe a népes székelyföldi csapat, hisz az ember oda megy szívesen, ahová a szíve húzza. A rendezvény ideje alatt a hatvani Kossuth téren székelytermék-bemutatót és kóstolót tartottak, kézműves sajtokat, szörpöket, lekvárokat és mézeket kóstolhattak az érdeklődők, valamint lehetőség nyílt mézeskalácsfestésre, láthatták munka közben a keramikust.

A sepsiszentgyörgyi István Ildikó és barátai Utamra indulok című lemezbemutató koncertjét követően a Hargita megyei Zugtánc csoport felcsíki és sóvidéki táncokat mutatott be. A tánccsoport hét éve baráti társaságként indult, azóta heti rendszerességgel táncolnak, céljuk a helyi hagyományok, néptáncok és népviseletek bemutatása és továbbadása. A két táncrend között Iochom Zsolt Kányádi Sándor verseit szavalta, majd a kosteleki Vaszi Levente, a Fölszállott a páva közönségdíjasa katonadalokat adott elő. A Székelyföld gyöngyszemei a kézdivásárhelyi EGO SUM együttes koncertjével zárult.

A Székelyföld gyöngyszemei rendezvénysorozat évről évre nagyobb népszerűségnek örvend, egyre több helybélit vonz a kiállított standokhoz, és egyre többen kísérik figyelemmel az előadásokat.

Kimaradt?