Előkerült az első dokumentumfilm Mihai Eminescuról (VIDEÓ)

Véletlenül került elő a Mihai Eminescuról forgatott első dokumentumfilm. Az Octav Popovici (1886-1967) író által rendezett, 1914-ben forgatott film a Nemzeti Filmarchívumból került elő.

Az Eminescu, Veronica, Creangă című filmet a rendező a költőnek és barátainak dedikálta, premierje 1915. január 15-én volt, Eminescu 65 éves születésnapján, a Román Athenaeumban. A többnyire Botoşani-ban, Iaşi-ban és Neamţban forgatott filmben egyiptomi és olaszországi helyszínek is felbukkannak, és a Pathé Frères Paris francia produkciós cég adta ki három példányban. Egyikre Ion Rogojanu şi Dan Toma Dulciu kutatók bukkant rá néhány éve a filmarchívumban – írja az adevaul.ro.

Az eredeti, 1.500 méter filmszalagból mára csak 650 méter, vagyis 20 percnyi filmkocka maradt épen. A dokumentumfilmben premierként látható a költő ipoteşti-i szülőháza vagy a kedvenc iaşi-i csárdája, a Trei Sarmale, illetve feltűnik Ion Creangă családjának több tagja és az író utolsó ismert fényképe is.

https://www.youtube.com/watch?v=28P6egeJdY0

Korabeli források szerint a hivatalos bemutatón részt vettek olyan személyiségek is, mint Barbu Ştefănescu Delavrancea, George Enescu vagy Maria Ventura. Mindazonáltal George Călinescu irodalomtörténész dokumentumok meghamisításával vádolta Minart, aki szerinte hiteltelen forrásokból dolgozott. Ennek ellénre a rendező által összegyűjtött információk is bekerültek a hivatalos Mihai Eminescu-életrajzba.

 

Kimaradt?