Sepsiszentgyörgyön lüktetett a második pulzArt

A kortárs kultúra lüktetését, a különböző művészetek irányzatait, útkereséseit letapogató rendezvény a pulzArt összművészeti fesztivál, amelynek programjai teltházzal zajlottak szeptember második hetén.

Henning János és Kiss Bence alkotópárosnak az Ő is én című tárlata a pulzArt fesztivál nulladik napján új sepsiszentgyörgyi kiállítóteret is felszentelt a Csíki utcai Köntés kávézó alagsorában. A kiállítás merész filozofálgatás, képi nyelven való gondolkodás arról, hogy hol tartunk ma – hangzott el a megnyitón. A fotográfus és újságíró egymásra rímeltetik a képet és szöveget, közös nevező a miért.

Közvetlen, őszinte hangvételű, személyes történetekkel és szemléletes életképekkel színezett közönségtalálkozón ismerkedhettek meg az érdeklődők korunk egyik legjelentősebb román alkotójával, Mircea Cărtărescuval. Az író személyes és szakmai játszóterének áttekintését egészen gyermekkorától kezdte, beszélt a legendás bukaresti Hétfői Kör (Cenaclul de Luni) szemléletváltoztató hatásáról, a ’89-es változások előtti lírai telítődöttség és alkotói válság megéléséről, a költészettel való radikális szakításról és a prózához fűződő ars poeticájáról.

Csutak Magda Ausztriában élő, sepsiszentgyörgyi képzőművész A Nulla megközelítése című tárlaton konkrét alakzatokkal, anyagminőségekkel, térkompozíciókkal és fényérzetekkel találkozunk, amelyek nemcsak vizuálisan hatnak, de értelmezést is igényelnek.

“A festők nem olvasnak, az írók nem mennek el a tárlatokra, a zenészek nem csinálnak semmit” – állapította meg Kukorelly Endre a Tein színpadán, majd hozzáfűzte: éppen ezért értékeli a Pulzart összművészeti fesztivált, mert “itt van esély arra, hogy összeismerkedjünk”. A korábban még létező átjárást a művészetek közt úgy lehet újjáéleszteni, ha közös tereket alkotunk. Az írót Bogdán László kérdezte.

A színház nagytermét is megtöltötte volna a Tein Teátrum közönsége, péntek késő este több százan nézték végig a felolvasószínházat, amelynek vendége Mucsi Zoltán színművész volt. A filmekből is ismert színész több napot is eltöltött a pulzArton, mint bevallotta, számára döbbenetes volt, hogy ilyen sokan részt vettek a Tein Teátrum estjén, annál is inkább, hogy ez nemcsak a pulzArtnak köszönhető.

A pulzArt fesztivál kiemelkedő pillanata volt a Jel Színház Woyzec k című előadása, amelyet az elmúlt húsz évben legalább háromszázszor játszottak a világ minden táján. Ez az a legendás előadás, amelynél inkább azt kell kérdezni, hogy hol nem adták elő. Georg Büchner különös, látomásos szövegét Nagy József képekké, akciókká alakította. A fanyar humorú, több síkon értelmezhető, erős képzőművészeti kötődéssel, rendkívüli nagy mesterségbeli tudással és színpadi jelenléttel rendelkező produkció nagy sikert aratott a sepsiszentgyörgyi közönség körében, mint ahogy sokan érdeklődtek az előadást követő beszélgetés iránt is, amelyen Bocsárdi László kérdezte az alkotókat.

 

Kimaradt?