Gabriel Cadariu marad az Ariel igazgatója

Nem szavazta meg a Maros megyei önkormányzat Gabriel Cadariu felfüggesztését az Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház igazgatói tisztségéből. A bábszínház román és magyar munkaközössége tapssal és könnyes szemmel fogadta a hírt.

A Maros megyei önkormányzat előcsarnokában tapssal fogadták a bábszínészek Gabriel Cadariut, amikor a csütörtök délutáni testületi ülésre igyekezett. A tanácsülést az Ariel román és magyar alkalmazottai a díszterem emeleti karzatáról követték figyelemmel, hogy a végén ugyancsak tapsban törjenek ki örömükben.

Ciprian Dobre az ülésre érkezve viccelődve odaszólt néhány kollegájának, „azt hittem a szakszervezet gyűlt össze, de csak ezek az Arielesek vannak itt”, majd miután felszólította a sajtót, hogy foglaljon helyet, nyitotta meg majdnem negyedóra késéssel az ülést.

A napirendi pontok között huszadikként szerepelt az a határozattervezet, amely alapján a tanácselnök kérte Cadariu felfüggesztését vezetői állásából. Az első 19 napirendi ponton simán haladtak át a testületi tagok. Mielőtt a 20-ik következett volna, a teremben több sajtóorgánum munkatársa is megjelent kamerákkal, fényképezőgépekkel és hangrögzítőkkel, ám a tanácselnök javaslatára, utolsókét tárgyalták ezt a tervezetet.

Ciprian Dobre ismertette a határozattervezetet, amely szerint Cadariu olyan munkálatokat végeztetett el és fizetett ki az Arielben, amelyek nem szerepeltek a megyei tanáccsal kötött szerződésben. Radu Mircea tanácsos szerint nem volt kellően megindokolva, hogy miért is kéri az elnök az igazgató felfüggesztését, Szász Izolda pedig azzal érvelt Cadariu mellett, hogy amíg nem tisztázzák, mi történt, a testületnek nem tiszte eldönteni, kit terhel felelősség a történtek miatt. Szavazáskor a jelenlevő tanácsosok közül heten szavaztak a felfüggesztés mellett, tizennégyen ellene, hatan tartózkodtak.

A tanácsülést követően Gabriel Cadariu a sajtónak azt nyilatkozta, hogy remélte, ez lesz a kimenete a dolognak, és továbbra is végezni fogja a feladatát. Néhány román újságíró viszont úgy vélekedett, ez még nem „lejátszott meccs”, folytatás következik. Úgy vélték a bábszínészek tapsa bosszúhadjáratra sarkallja a megyei tanács elnökét.

Az Ariel igazgatója ellen már 2012 óta keresnek valami kifogást, amivel félreállíthatják, mondta el a maszol.ro-nak a megyei tanács egyik munkatársa, hozzátéve, hogy „nagy csúsztatások folynak, Cadariu személye nem rokonszenves a tanácselnöknek”.

Kapcsolódók

Kimaradt?