Világszínvonalú műalkotás megvásárlását szorgalmazza Kelemen Hunor

„Meg kell mutatnunk, hogy értékeljük kulturális örökségünket. Ezért az államnak erőfeszítést kell tennie ennek a világszintű képzőművészeti alkotásnak a megvásárlásáért, hogy megfelelő körülmények között gondját viselhessük. Ez a kulturális érték mindnyájunké” – jelentette ki Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes a szeptember 10-i, szerdai soros kormányülést követően, amelynek napirendjén szerepelt Constantin Brâncuși világhírű szobrász A Föld bölcsessége című szobra megvásárlásának előkészítő dokumentuma. Ebben a kulturális tárcavezető a szükséges pénzalap elkülönítését kezdeményezte.

Brâncuși szobrának értékesítéséről szeptember 3-án értesítették a Kulturális Minisztériumot az alkotás örökösei. Ezzel a törvényes előírásoknak tettek eleget, miszerint a román állam elővásárlási jogát gyakorolhatja egy, az örökségi nyilvántartásában szereplő alkotás eladása esetén.

„A tárca szűkös költségvetése nem tette lehetővé idén, hogy alapokat különítsünk el az ilyen helyzetekre. Ezért a kormány elé terjesztettem az ügyet, hiszen szimbolikus értékű műalkotásról van szó, amelynek megvásárlásához egy szakértőkből álló bizottság véleményezése is szükséges. A szobor megvásárlásával azt kell megmutatnunk, tudatában vagyunk a világ szinten népszerű, elismert hazai értékeknek” – hangsúlyozta Kelemen Hunor, és azt is hozzátette, hogy a szobor 1998-tól a minisztérium tárgyi kulturális örökségének nyilvántartásában szerepel.

Kimaradt?